Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Prešovský kraj

Prešovský kraj zrekonštruuje viac ako 30 školských zariadení

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Krajskí poslanci vyčlenili na tento účel z rozpočtu 5,2 milióna eur.

Prešov 26. augusta (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) zmodernizuje do konca roka viac ako 30 školských zariadení. Krajskí poslanci vyčlenili na tento účel z rozpočtu 5,2 milióna eur. Školy by mali vyčerpať finančné prostriedky do konca roka, dovtedy by mali byť ukončené aj rekonštrukcie.

"Najviac peňazí - 730.000 eur pôjde na rekonštrukciu budovy garáže a zateplenie fasády Strednej priemyselnej školy strojníckej v Prešove. Druhá najvyššia čiastka - 568.000 eur je vyčlenená na zateplenie obvodového a strešného plášťa, rekonštrukciu kotolne a elektroinštaláciu Strednej odbornej školy na Garbiarskej ulici v Kežmarku. Krajskí poslanci pridelili 461.000 eur aj na renováciu hlavnej budovy školy v prírode Detský raj v Tatranskej Lesnej, ktorá prešla rozsiahlou rekonštrukciou. Vlani sa tam preinvestovalo 990.000 eur," uviedla hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

So zateplením budovy môže podľa jej slov rátať napríklad Stredná odborná škola (SOŠ) technická v Humennom, SOŠ drevárska vo Vranove nad Topľou, ale aj budova internátu SOŠ technickej v Poprade.

"Na rovnaký účel sú vymedzené financie pre internátnu časť A Spojenej školy v Sabinove. Rekonštrukcia čaká aj Hotelovú akadémiu v Prešove. V pláne je tiež archeologický výskum a preložka plynovodu, zároveň sa zateplí športová hala, v ktorej sa zrekonštruuje osvetlenie," vysvetlila Jeleňová.

PSK vyčlenil zo svojho rozpočtu finančné prostriedky aj na modernizáciu vykurovacích systémov a rekonštrukciu kotolní. Peniaze na tento zámer získala Stredná umelecká škola (SUŠ) v Prešove, Spojená škola v Bardejove, SOŠ obchodu a služieb v Prešove a Gymnázium Terézie Vansovej v Starej Ľubovni. Vo viacerých školách v kraji sa zrekonštruuje elektroinštalácia a osvetlí sa cvičebný priestor. Modernizáciou prejde SOŠ technická v Prešove, Gymnázium Konštantínova v Prešove a SOŠ Jarmočná v Starej Ľubovni. Okrem iného sa vynoví aj školská jedáleň na Gymnáziu Leonarda Stöckela v Bardejove a školská jedáleň Hotelovej akadémie v Humennom.

Multifunkčné ihriská pribudnú pri Strednej pedagogickej škole v Levoči a SOŠ polytechnickej v Humennom. "Dobrou správou pre študentov je, že sa vynovia aj odborné učebne. V Strednej priemyselnej škole v Poprade sa zmodernizuje prístrojové vybavenie laboratória robotiky a mechatroniky, v Spojenej škole Ľudmily Podjavorinskej v Prešove sa zakúpi vysokozdvižný vozík a CNC stroje do centra odborného vzdelávania, v SOŠ dopravnej v Prešove sa zriadi ručná autoumyváreň," uviedla Jeleňová.

PSK vyčlenil zo svojho rozpočtu v rámci kapitálových výdavkov na modernizáciu škôl a školských zariadení v tomto roku doposiaľ 5,2 milióna eur. V rámci bežných výdavkov uvoľnil školám a ich objektom 1,4 milióna eur. Z tohto balíka peňazí sa podľa hovorkyne financovala oprava budovy školy v prírode Detský raj v Tatranskej Lesnej, na čo išlo 519.000 eur. Oprava strechy a budovy školy a bloku B Spojenej školy v Bardejove si vyžiadala 135.000 eur a oprava rozvodov a príslušenstva ústredného kúrenia v SOŠ v Lipanoch 104.000 eur.

"Osobitný balík peňazí získal kraj z Operačného programu Kvalita životného prostredia na zníženie energetickej náročnosti školských budov. Rekonštrukcie za 2,2 milióna eur aktuálne realizujú v Gymnáziu vo Vranove nad Topľou, Spojenej škole v Sabinove, v školskom internáte SPŠ v Bardejove a školskom internáte v Poprade. Pre ďalších šesť stredných škôl v kraji sú podané žiadosti o nenávratný finančný príspevok," skonštatovala Jeleňová.

PSK má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 76 stredných škôl, dve jazykové školy, jednu školu v prírode a jeden školský internát. Vlani vynaložil na rekonštrukciu školských zariadení 5,8 milióna eur, ďalších takmer 2,7 milióna eur získal z eurofondov.