Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Prešovskí krajskí poslanci schválili pragmatický rozpočet

Prešov, ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Budúcoročný rozpočet bude oproti súčasnému nižší o takmer 12 miliónov eur, celkov bude mať kraj k dispozícii vyše 190 miliónov eur.

Prešov 16. októbra (TASR) – Prešovský samosprávny kraj (PSK) bude v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom viac ako 190 miliónov eur. Prešovskí krajskí poslanci ho dnes schválili na poslednej schôdzi Zastupiteľstva PSK v tomto volebnom období.

"Návrh rozpočtu bol zostavený ako pragmatický. Jeho výška dosahuje 190.750.000 eur. V časti príjmovej sme navyšovali hlavne bežné príjmy, kde bežný rozpočet máme prebytkový o 18 miliónov eur. Kapitálový rozpočet je 16 miliónov eur schodkový a ten sa vlastne vykrýva prebytkom bežného rozpočtu a zvyšná čiastka je daná na splátku úveru, teda istiny z úverových zdrojov," uviedla vedúca odboru financií Úradu PSK Mária Holíková.

Budúcoročný rozpočet bude oproti súčasnému nižší o takmer 12 miliónov eur. Holíková vysvetlila, že zníženie pozostáva z toho, že do rozpočtu neboli zapracované kapitálové výdavky ako použitie zdrojov z minulých rokov, či už z rezervného fondu, alebo rozpísané investičné akcie, ktoré po verejnom obstarávaní sa nemusia zrealizovať v tomto roku a prejdú do roku nasledujúceho.

Holíková skonštatovala, že štandardne najvyšší objem rozpočtu je určený pre oblasť vzdelávania, čo súvisí s počtom škôl. Ďalej je to oblasť dopravy, sociálneho zabezpečenia a kultúry. V rámci projektov kraj ponechal rezervu, lebo zatiaľ nevie odhadnúť, ako budú schvaľované investičné zámery z europrojektov. "Žiadosti sú podané, čakáme na vyhodnotenie jednotlivých výziev z ministerstva pôdohospodárstva, na čo sme rezervovali finančné prostriedky," povedala.

Do rozpočtu sa dostala aj nová príspevková organizácia – energetická agentúra Smart Regiónu PSK, ktorú schválilo zastupiteľstvo s účinnosťou od 1. januára budúceho roka. Kraj pre ňu vyčlenil zhruba 375.000 eur. V bežných výdavkoch samospráva posilnila mzdovú oblasť, rozpočet zohľadňuje valorizáciu miezd zamestnancov vo verejnom sektore. Boli tiež zohľadnené platové nároky pedagogických zamestnancov a s tým súvisiace odvody. Do rozpočtu sa dostali aj financie, aby kraj mohol vyplatiť koncoročné odmeny zamestnancom takmer vo výške 13. platu.

Poslanci súčasne schválili informatívny rozpočet až do roku 2020.