Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Laureáti si prevzali verejné ocenenia mesta Prešov

Na archívnej snímke primátorka Prešova Andrea Turčanová. Foto: TASR - Milan Kapusta

Po štvrtý raz v histórii mesta boli odovzdané všetky verejné ocenenia mesta Prešov – Cena mesta Prešov, Opálové zrnko mesta Prešov, Cena primátora mesta Prešov i Čestné občianstvo mesta Prešov.

Prešov 10. júna (TASR) - Osobnosti a spoločnosti, ktoré dlhodobo významne reprezentujú a zviditeľňujú mesto Prešov si v historickej sále Parku kultúry a oddychu (PKO) v Prešove v stredu (9. 6.) prevzali verejné ocenenia mesta. Odovzdávanie sa uskutočnilo počas slávnostného zasadnutia mestského zastupiteľstva. TASR o tom informovala tlačová referentka mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

Po štvrtý raz v histórii mesta boli odovzdané všetky verejné ocenenia mesta Prešov – Cena mesta Prešov, Opálové zrnko mesta Prešov, Cena primátora mesta Prešov i Čestné občianstvo mesta Prešov.

"Ocenenia boli od nepamäti vnímané ako zadosťučinenie za snahu, pracovitosť, usilovnosť, svedomitosť a zodpovednosť. Práca človeka viedla k naplneniu snov, cieľov a túžob, a ak bola navyše ocenená úspechom, nezostala nepovšimnutá. Nejde však len o profesionálnu kariéru. Medzi nami žijú aj ľudia, ktorí svoju prácu korunujú láskavým srdcom, zhovievavosťou, empatickým prístupom, dobrom a trpezlivosťou. Mám preto veľkú radosť z toho, že dnes môžeme oceniť práve takýchto ľudí," uviedla vo svojom slávnostnom príhovore primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Cenu mesta Prešov za rok 2020 získali Slovenský Červený kríž – územný spolok Prešov za výnimočné činy pri živelných pohromách, požiaroch, povodniach a pri záchrane ľudských životov a zdravia občanov mesta Prešov. Ďalej ju získala profesorka Irena Medňanská in memoriam za dlhoročný mimoriadny prínos pre rozvoj a prezentáciu mesta Prešov doma a v zahraničí. Ocenenie získal aj Vladimír Semančík za mimoriadny prínos v rozvoji umenia – výtvarnej, maliarskej, sochárskej tvorby a za dlhoročnú reprezentáciu mesta Prešov doma i v zahraničí.

Opálové zrnko mesta Prešov je ocenením pre najúspešnejšie podnikateľské subjekty pôsobiace na území mesta. Získala ho Karolína Jankivová – Jankiv Siblings za inovatívnosť, významný vplyv na rozvoj a reprezentáciu mesta Prešov.

Cenu primátora mesta Prešov si z rúk primátorky Andrey Turčanovej prevzali traja ocenení. Dobrovoľný hasičský zbor mesta Prešov ju získal za mimoriadne nasadenie počas záchranných prác po tragickom výbuchu plynu na Mukačevskej ulici v Prešove a za pomoc počas pandémie spôsobenej ochorením COVID-19 i pri živelných udalostiach. Eva Kažimírová získala ocenenie za mimoriadny prínos v sociálnej oblasti a zakladateľka a aktívna líderka občianskeho združenia Podaj ďalej Viera Potášová za nezištnú a vytrvalú prácu pri realizácii charitatívnych aktivít a projektov.

V histórii mesta Prešov po roku 1989 bolo čestné občianstvo udelené štyri razy. K nositeľom tohto významného ocenenia v stredu pribudol svätý Ján Pavol II. in memoriam ako osobnosť, ktorá sa osobitne významným spôsobom zaslúžila o mier a priateľstvo medzi národmi, významným spôsobom obohatila ľudské poznanie a zaslúžila sa o povznesenie a šírenie dobrého mena mesta Prešov a Slovenska.