Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

Prešov môže získať financie na modernizáciu trolejbusovej dopravy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Trolejbusová sieť v Prešove je napojená z troch trakčných meniarní, ktoré sú však podľa hovorcu zastarané a v nevyhovujúcom stave.

Prešov 18. mája (TASR) - Prešov má šancu získať nenávratný finančný príspevok v objeme viac ako dva milióny eur zo zdrojov EÚ na projektové dokumentácie na modernizáciu trolejbusových tratí a na výstavbu nových trolejbusových tratí a meniarní. Návrh na podanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok už schválila mestská rada. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Tomek.

Ministerstvo dopravy a výstavby SR zverejnilo výzvu na národný projekt týkajúci sa rozvoja verejnej osobnej dopravy, kde je mesto Prešov oprávneným prijímateľom. Indikatívna výška finančných prostriedkov vyčlenených zo zdrojov EÚ je 2.057.971 eur.

"Prešovčanom chceme ponúknuť modernú mestskú hromadnú dopravu (MHD). Už v najbližších mesiacoch očakávame dodanie úplne nových a ekologických dieslových autobusov a čoskoro chceme zakúpiť aj parciálne trolejbusy, ktoré dokážu jazdiť aj cez úseky bez trolejového vedenia. Inovácie v oblasti MHD si však vyžadujú aj bezchybnú infraštruktúru. Práve teraz máme jedinečnú príležitosť zmodernizovať prostredníctvom eurofondov aj trolejbusové trate a meniarne," uviedla primátorka Prešova Andrea Turčanová.

Približne 40 percent z celkových dopravných výkonov DPMP pripadá na trolejbusovú trakciu. Trolejbusové linky v Prešove spájajú predovšetkým Sídlisko II, Sídlisko III a sídlisko Sekčov s centrom mesta, pričom jednotlivé sídliská sú zároveň prepojené medzi sebou. Okrem toho trolejbusy spájajú kľúčové mestské časti ako Dúbrava, Nižná Šebastová, priemyselná zóna na Budovateľskej, Solivar a Širpo. Časť týchto úsekov bola postavená ešte v 60. rokoch 20. storočia a v súčasnosti sú v nevyhovujúcom stave.

Prvý z dvojice projektových zámerov počíta s vypracovaním projektovej dokumentácie na modernizáciu troch úsekov trolejbusových tratí v meste Prešov v celkovej dĺžke 11,4 kilometra.

Trolejbusová sieť v Prešove je napojená z troch trakčných meniarní, ktoré sú však podľa hovorcu zastarané a v nevyhovujúcom stave.

"Výstavbou troch nových meniarní a troch nových úsekov trolejbusových tratí v celkovej dĺžke 2,7 kilometra dôjde k výraznému zvýšeniu bezpečnosti dopravy, komfortu cestujúcich, plynulosti prevádzky a prepravnej rýchlosti," doplnil Tomek.

Druhý z dvojice projektových zámerov má za cieľ pripraviť projektovú dokumentáciu k siedmim rôznym stavbám.

"Po spracovaní projektovej dokumentácie bude mesto Prešov pripravené čerpať financie z plánu obnovy na realizáciu trolejbusových tratí a meniarní," dodal Tomek.