Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Prešov nedostal dotáciu na opravu velodromu s olympijskými parametrami

Primátorka Prešova Andrea Turčanová na archívnej snímke. Foto: TASR/Milan Kapusta

Prešovská samospráva je pripravená podieľať sa na projekte 40 percentami nákladov. Na prvú etapu revitalizácie velodromu mesto potrebovalo 131.000 eur.

Prešov 30. januára (TASR) – Mesto Prešov nezískalo dotáciu z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR na rekonštrukciu velodromu. Pritom prešovský cyklistický štadión je jediným na Slovensku, ktorý má olympijské parametre. Primátorka Prešova Andrea Turčanová (KDH) prijala toto oznámenie s nevôľou a hneď adresovala ministrovi rezortu školstva Jurajovi Draxlerovi otvorený list. Poukázala v ňom na nevyváženosť dotácií, keď štát podporil štyri kluby z Bratislavy a jeden z Trnavského kraja. Pritom slovenskí cyklisti chodia trénovať do zahraničia.

„Keď bol minister v Prešove, iniciovala som túto tému a mala som pocit, že minister je naklonený oprave nášho velodromu. Preto bolo pre mňa osobne veľkým sklamaním, keď sme neuspeli a na druhej strane uspeli tri bratislavské športové kluby,“ vyhlásila primátorka.

Prešovská samospráva je pripravená podieľať sa na projekte 40 percentami nákladov. Na prvú etapu revitalizácie velodromu mesto potrebovalo 131.000 eur. Od rezortu školstva požadovalo dotáciu vo výške 78.000 eur. Za tieto peniaze sa mala opraviť betónová plocha a mantinely.

„Domnievame sa, že ak máme jediný velodrom na Slovensku s olympijskými parametrami, tak si zaslúži, aby to bola nielen záležitosť mesta, ale naozaj aj záležitosť štátu. Aby sme sa oňho postarali, aby mohol slúžiť verejnosti. O to viac, že v správach odznela minulý týždeň nie celkom pravdivá informácia, že na Slovensku velodrom nie je, preto musí zväz cyklistiky chodiť trénovať do Čiech a Rakúska,“ uviedla Turčanová.

Primátorka konkretizovala, že pôvodný rozpočet na velodrom bol vyčíslený na 1 milión eur. Samospráva sa snažila výdavky rozdeliť na etapy a v prvej fáze riešiť najnevyhnutnejšie, a to mantinely a betónovú plochu. „Spolufinancovanie mesta malo byť 40-percentné, takže to nebolo lacné a napriek tomu sme do toho išli. Chceli sme minimum, aby bol prevádzkyschopný a slúžil verejnosti. Budeme hľadať ďalšie možnosti,“ povedala primátorka.

Podľa jej slov Športový klub Velodrom už štyri roky pracuje na tom, aby cyklistický ovál sprevádzkoval na súťaže a tréningy. Projekt podporil aj Slovenský zväz cyklistiky. V Prešove sa na velodrom bol osobne pozrieť aj jeho prezident Peter Privara, ktorý podpísal s mestom memorandum o spolupráci, aby sa radnica mohla uchádzať o štátnu dotáciu. O tréningy v Prešove prejavili záujem aj cyklisti zo zahraničia. „Predseda ŠK Velodrom Juraj Kollár sa chystá vycestovať do Brna, aby sa pozrel, ako tam pred dvoma rokmi opravili velodrom. Následne si spolu sadneme a dáme hlavy dokopy. Budeme sa snažiť opraviť ho z vlastných prostriedkov,“ dodala Turčanová.