Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Prešovský kraj

O post primátorky Prešova znova zabojuje Andrea Turčanová

Foto: TASR/Milan Kapusta

Medzi svoje priority radí dopravu, sociálnu oblasť, ale i skvalitňovanie školstva či revitalizáciu prírodného kúpaliska Delňa.

Prešov 10. septembra (TASR) – Za Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a s podporou hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a Nova sa bude o post primátorky Prešova v nadchádzajúcich komunálnych voľbách opäť uchádzať Andrea Turčanová. Medzi svoje priority radí dopravu, sociálnu oblasť, ale i skvalitňovanie školstva či revitalizáciu prírodného kúpaliska Delňa.

"Nové plány sú vždy, ale najprv treba ukončiť veci, ktoré sú rozbehnuté. V prvom rade potrebujeme dokončiť zimný štadión a futbalový štadión. Potrebujeme pokračovať vo výstavbe nájomných bytov. Prvých 68 sme vysporiadali, verím, že po najbližšom zastupiteľstve ich budeme vedieť odovzdať budúcim nájomníkom. Ďalej chceme revitalizovať Delňu. Nastavili sme síce novu technológiu, ale spracováva sa štúdia, aby mohol byť areál celoročne využívaný. Viete, že mojou túžbou bolo stavať centrálny mestský park, pretože nemáme oddychové plochy, aspoň nie dostatok na to, aby Prešovčania po práci mali kde relaxovať a vyjsť si s rodinou a deťmi. Máme k tomu spracovanú štúdiu a časť pozemkov vykúpených. O ďalších výkupoch rokujeme," povedala Turčanová.

Čo sa týka ciest, ktoré považuje za najdôležitejšie, chcú podľa jej slov pokračovať v dokončení Jarkovej ulice. "Máme urobený archeologický prieskum, spracovaný realizačný projekt stavby. Zároveň chceme v ďalšom roku začať spracovávať projektovú dokumentáciu na Slovenskú ulicu," doplnila Turčanová s tým, že ju teší výstavba D1. Ako však povedala, nesmie poľaviť v tlaku na výstavbu D1 i R4.

Podľa jej slov sa v meste sústreďujú i na nemotorovú dopravu. "Máme postavené a dokončujeme niektoré ďalšie cyklochodníky, celkovo je ich sedem. Máme takisto úspešný projekt na cykloprístrešky. Verím, že ešte v tomto volebnom období bude odhlasovaný takzvaný masterplán, teda stratégia rozvoja dopravy v meste, ktorý nastaví úlohy na ďalšie obdobie," priblížila Turčanová s tým, že život mesta nekončí len dopravou.

"Založili sme niekoľko denných stacionárov. Chceme stavať zariadenie opatrovateľskej služby. Takisto dom pre seniorov, v ktorom budú rôzne kluby dôchodcov, krúžkové činnosti a ďalšie aktivity, teda nie ďalšie zariadenie pre seniorov," vysvetlila Turčanová.

So svojím tímom chce pokračovať v skvalitňovaní školstva, ako aj revitalizácii nákupných stredísk v jednotlivých mestských častiach. Mesto je podľa jej slov v dobrej finančnej kondícii. "Keď spočítate prostriedky, ktoré dnes na účtoch máme, tak aj keby sme odpočítali úver, tak sme na tom veľmi dobre," skonštatovala Turčanová.

Na predvolebnú kampaň plánuje použiť približne 20.000 eur. Vo voľbách sa spolu s ňou za KDH, OĽaNO a NOVA bude uchádzať i 31 kandidátov zo všetkých mestských častí.

Okrem Turčanovej v Prešove doteraz oficiálne ohlásili kandidatúru na primátora mestský poslanec Richard Drutarovský (nezávislý s podporou koalície Spolu - Občianska demokracia, Progresívne Slovensko a OKS), mestský a krajský poslanec Miroslav Benko (Smer-SD), súkromný podnikateľ a bývalý poslanec mestského zastupiteľstva Stanislav Grega (nezávislý), bývalý primátor Pavel Hagyari (nezávislý) a podpredseda mimoparlamentnej strany Šanca František Oľha, ktorý je zároveň jej krajským predsedom.