Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Prestavbu Kuzmányho ulice začali, posledný vlastník bude vyvlastnený

Pavel Hagyari Foto: TASR

Prešov 1. októbra (TASR) – Prestavba Kuzmányho ulice v Prešove, v rámci ktorej vznikne 300-metrové prepojenie križovatky na Čiernom moste s Rusínskou ulicou, sa začala.

Ako uviedol riaditeľ prešovskej oblasti Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Jaroslav Humeník, v rámci doterajších prác bola zatiaľ vybudovaná prístupová komunikácia zo svetelnej križovatky na Čierny most, začali sa demolačné práce jednotlivých objektov a bol sfrézovaný starý kryt obrusnej vrstvy vozovky. Zrealizovali sa tiež prekládky inžinierskych sietí. Avšak nebol ešte definitívne ukončený archeologický prieskum a problémom je tiež majetkovoprávne vyrovnanie s posledným majiteľom domu v zábere výstavby.

S týmto majiteľom sa dlhodobo nevie dohodnúť mesto Prešov, ktoré malo krajskej samospráve pomôcť s vyriešením vlastníckych pomerov na pozemkoch. Kým kraj ukončil majetkové usporiadanie pozemkov ešte v roku 2012, mestu sa to doteraz nepodarilo. Podľa primátora Pavla Hagyariho je už ale v tejto veci definitívne rozhodnuté a vlastník bude vyvlastnený. Čaká sa len na doručenie rozhodnutia, ku ktorému by malo dôjsť v najbližších dňoch.

Samosprávny kraj vyčlenil v tomto roku na túto stavbu milión eur a od januára je vydané aj právoplatné stavebné rozhodnutie. Keďže sa začalo stavať v septembri, v tomto roku sa nepodarí preinvestovať všetky financie. Podľa Humeníka to bude asi polovica, dodal však, že to nebude mať vplyv na ukončenie stavby v októbri budúceho roku.

Zmluva o dielo v celkovej hodnote 1,3 milióna eur bola 15. júla podpísaná s akciovou spoločnosťou Doprastav. Celá stavba je rozčlenená do 38 stavebných objektov, čo spôsobuje najmä početné prekládky inžinierskych sietí. Výstavba úseku zahŕňa okrem úpravy cesty aj rozšírenie mosta nad železničnou traťou, chodníky a cyklistické pruhy, výstavbu protihlukovej steny, rekonštrukciu verejného osvetlenia.

"Motoristická verejnosť môže od toho očakávať vyššiu priepustnosť dopravy v rámci dopravného systému v meste Prešov a dôjde k zvýšeniu bezpečnosti cestnej premávky, dobudovanie cyklistických pruhov. Stavba bude mať priaznivý dosah na životné prostredie znížením hlučnosti na Plzenskej a Dostojevského ulici," uzavrel Humeník.