Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Protestom prokurátora sa budú prešovskí poslanci zaoberať vo februári

Na archívnej snímke predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský. Foto: TASR Milan Kapusta

Zrušením Obchodnej akadémie v Bardejove z dôvodu nízkeho počtu žiakov sa poslanci zaoberali na rokovaní v septembri.

Prešov 10. decembra (TASR) – Prešovskí krajskí poslanci sa na pondelkovom rokovaní nezaoberali protestom prokurátora, ktorý sa týka hlasovania o zrušení Obchodnej akadémie v Bardejove. Predseda PSK Milan Majerský bod o jeho prerokovaní z programu zastupiteľstva stiahol. Zdôvodnil to tým, že chce počkať na podrobnú právnu analýzu.

Zrušením Obchodnej akadémie v Bardejove z dôvodu nízkeho počtu žiakov sa poslanci zaoberali na rokovaní v septembri. Počas hlasovania sa však vyskytli komplikácie a na schválenie chýbal jeden hlas. Potrebná bola totiž trojpätinová väčšina zo všetkých 62 poslancov.

Poslanec Juraj Bochňa (nezávislý), ktorý sa podľa hlasovacieho systému zdržal hlasovania, povedal, že hlasoval za zrušenie školy. "Objavilo sa zelené políčko, čo znamená, že som hlasoval za a len čo som sa odvrátil od toho, tak sa tam ukázalo zdržal sa," uviedol vtedy Bochňa.

Predseda PSK Milan Majerský vtedy argumentoval, že poslanec vyjadril svoju vôľu, ako hlasoval. Ako povedal, radil sa i s kontrolórom a právničkou, čiže všeobecne záväzné nariadenie (VZN) podľa Majerského bolo schválené.

Iný názor mali však poslanci za poslanecký klub Smer-SD. Hlasovanie bolo podľa nich v súlade s rokovacím poriadkom a hlas Bochňu nemal byť uznaný. Podali preto podnet na prokuratúru.

"Ťažko sa rozhodovať v rýchlej dobe, v krátkom časovom horizonte. Vtedy som sa rozhodol tak, myslím si, že to bolo správne rozhodnutie, som o tom presvedčený ešte aj dnes. Protest prokurátora bude prerokovaný na februárovom zastupiteľstve a poslanci dajú najavo svoju vôľu. Škola je koniec koncov vyradená zo siete stredných škôl, ministerstvo ju vyradilo. Žiaci majú kde študovať, majú školu, ktorá je kvalitná a dobrá," povedal po pondelkovom rokovaní poslancov Majerský.

Rozhodnutie z prokuratúry bolo doručené na Úrad PSK 29. novembra.