Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Rekonštrukcia križovatky na Sekčove v Prešove má za cieľ menej kolízií

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

O začiatku prác bude radnica vodičov a verejnosť vopred informovať.

Prešov 6. apríla (TASR) – Zníženie počtu kolízií na križovatke ulíc Arm. gen. Svobodu – Vihorlatská na sídlisku Sekčov v Prešove má za cieľ jej rekonštrukcia vrátane inštalácie cestnej dopravnej signalizácie (CDS). Semafory budú po novom riadené radičom navrhnutým pre preferenciu vozidiel MHD. TASR o tom informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

"Z Vihorlatskej ulice vychádzajú aj vozidlá MHD, ktoré majú problém sa dostať na hlavnú cestu, v dôsledku čoho mnohokrát dochádza ku kolíznym situáciám. Nová svetelná signalizácia prispeje k väčšej plynulosti premávky a v konečnom dôsledku i k zlepšeniu dopravnej situácie v našom meste," uviedla primátorka Prešova Andrea Turčanová, ktorá už podpísala zmluvu o dielo.

Predmetom rekonštrukcie je inštalácia CDS pre vozidlá a chodcov, a tiež drobné stavebné úpravy. CDS je podľa Šitárovej potrebné vybudovať najmä z dôvodu bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky a taktiež z dôvodu plynulejšieho výjazdu vozidiel z Vihorlatskej ulice.

"Vozidlá MHD smerujúce z Vihorlatskej ulice do centra mesta či na železničnú stanicu totiž naberajú značné meškania hneď na začiatku trasy linky. Táto CDS bude slúžiť ako riadiaca pre ostatné cestné dopravné signalizácie na Ulici Arm. gen. Svobodu, ktoré budú postupne zapájané do preferencie MHD," vysvetlila Šitárová.

V rámci stavebných úprav dôjde k vybudovaniu stredových ostrovčekov pre osadenie stĺpov CDS a k vybudovaniu napojení medzi chodníkmi a priechodmi pre chodcov a cyklistov.

Celkové náklady na rekonštrukciu svetelnej signalizácie sú podľa zmluvy o dielo v objeme 214.559,40 eura vrátane DPH. Práce bude realizovať prešovská akciová spoločnosť O.S.V.O. comp po prevzatí staveniska a trvať budú približne päť mesiacov. O začiatku prác bude radnica vodičov i verejnosť vopred informovať.