Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Prešov dostal na rozširovanie škôlok dotáciu 147.000 eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Dotáciu na rozšírenie kapacít v materských škôlkach dostane celkovo 113 žiadateľov.

Prešov 6. mája (TASR) – Mesto Prešov dostane na rozširovanie troch materských škôlok (MŠ) dotáciu 147.000 eur. Do nových priestorov MŠ na Budovateľskej, Sládkovičovej a Hviezdoslavovej ulici by malo po rozšírení spolu pribudnúť až 60 detí.

Mesto na začiatku roka žiadalo dotáciu z vládneho balíka 9,5 milióna eur na tri škôlky a schválené mu boli všetky tri projekty.

"Pribudnú nám tri triedy s príslušenstvom. Rekonštrukcia v sebe zahŕňa nové spálne, šatne a toalety so sanitou v objeme schválenej sumy 147.000 eur," vysvetlila primátorka Andrea Turčanová.

Spoluúčasť mesta na financovaní bude predstavovať minimálne 5 % z poskytnutej dotácie. Po uzatvorení zmluvy s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR by sa s rekonštrukčnými prácami malo začať ešte v tomto roku, projekt by mal byť ukončený do konca roka 2016. Celková suma dotácie by mala byť rozdelená medzi jednotlivé škôlky podľa náročnosti ich potrieb.

"Najdôležitejším kritériom pri podávaní žiadosti bolo, že tieto materské školy mali posledných sedem rokov približne o 30 žiadostí viac, ako sú schopné prijať," vysvetlila Ľudmila Kravčáková z oddelenia školstva, mládeže a športu MsÚ.

Dotáciu na rozšírenie kapacít v MŠ dostane celkovo 113 žiadateľov. Tí si rozdelia sumu 10 miliónov eur. Celkovo sa o dotáciu uchádzalo okolo 426 žiadateľov. Prostredníctvom dotácie vznikne niekoľko úplne nových modulových materských škôl, nadstaví sa 32 existujúcich, zrekonštruuje sa 65 existujúcich a pristaví sa ďalších 18.