Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Prešovský kraj

Na prešovskom sídlisku Šváby pokračuje výstavba cyklochodníka

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Prešov má v súčasnosti 19,9 kilometra vyznačených cyklokomunikácií a ďalších 32 kilometrov cyklotrás.

Prešov 10. augusta (TASR) – Druhá etapa výstavby cyklochodníka na sídlisku Šváby v Prešove sa už začala. Na jej realizáciu je schválených 70.000 eur, avšak potrebných je viac ako 112.000.

Ako informovala hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová, druhá etapa prác bude postupovať od Švábskej ulice, okolo kotolne až po zákrutu, smerom na Delňu. V zmysle zmluvy o dielo sa má stavba realizovať do troch mesiacov od účinnosti zmluvy v rozsahu schválených finančných prostriedkov. Práce budú pokračovať len v prípade schválenia ďalších financií Mestským zastupiteľstvom v Prešove.

Aktuálne pôjde o úsek dlhý 373 metrov a následne, ak budú schválené ďalšie peniaze, sa doplní ešte o 211 metrov. Vlani sa preinvestovalo v rámci prvej etapy prác 49.000 eur.

Prešov má v súčasnosti 19,9 kilometra vyznačených cyklokomunikácií a ďalších 32 kilometrov cyklotrás. V tomto roku majú pribudnúť ďalšie tri kilometre cyklocestičiek a cykloturistických trás na lesných cestách.

Podľa hovorkyne smerový križovatkový prieskum na vytypovaných križovatkách ukázal, že podiel cyklodopravy v Prešove predstavuje v priemere 4,89 percenta z celkovej dopravy.