Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

V Prešovskom kraji šarapatí salmonelóza, mumps, žltačka aj svrab

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

K 42 starým prípadom salmonelózy spred dvoch týždňov na Základnej škole na Májovom námestí v Prešove pribudlo tento týždeň 35 nových.

Prešov 2. októbra (TASR) – Vyššie počty salmonelózy, mumpsu, žltačky a svrabu eviduje tento týždeň v Prešovskom kraji Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove. Chrípka je zatiaľ v norme. Na akútne respiračné ochorenia lekári ošetrili 5631 pacientov, je to nárast oproti predošlému týždňu o 451 prípadov.

V Jarovniciach v okrese Sabinov pribudlo v tomto týždni 18 nových prípadov na mumps. Od vypuknutia epidémie je to už celkom 185 prípadov v tejto obci. Ide hlavne o deti, ktoré žijú v prostredí s nízkym hygienickým štandardom. Choroba sa prejavuje opuchom príušných žliaz a vysokými teplotami do 39 stupňov Celzia. Priebeh ochorení si nevyžiadal hospitalizáciu.

K 42 starým prípadom salmonelózy spred dvoch týždňov na Základnej škole na Májovom námestí v Prešove pribudlo tento týždeň 35 nových. Choroba tu však už odznieva.

Žltačku diagnostikovali 21 pacientom v meste Snina. Z nich 16 skončilo na Infekčnom oddelení v michalovskej nemocnici. Piatich pacientov izolovali doma. Hygienici urobili potrebné protiepidemické opatrenia v rodinách a v školských zariadeniach. Žltačka sa objavila v menších počtoch aj v ďalších obciach a mestách hlavne v okrese Vranov nad Topľou a v rómskej osade Podskalka v Humennom.

Hygienici evidujú aj epidemický výskyt svrabu v obci Bukovce v okrese Stropkov. Na problém upozornila detská lekárka, ktorá chorobu diagnostikovala u 15 osôb. Ide o deti, ktoré pochádzajú zo štyroch rodín. Chorých izolovali v domácom prostredí. V rodinách boli nariadené protiepidemické opatrenia.

Informácie zverejnil na svojej webstránke Regionálny úrad verejného zdravotníctva Prešov.