Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Prešovský kraj

V Prešove a okolí pokračujú v odstraňovaní škôd po večernej búrke

Na snímke rozbitý skleník v záhrade rodinného domu vo Vlkovciach, deň po prietrži mračien vo Vlkovciach 7. mája 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

V Prešove dnes ráno zasadal krízový štáb, ktorý vyhodnotil aktuálnu situáciu.

Prešov 7. mája (TASR) - Po stredajšej (6.5.) ničivej búrke, ktorá sa prehnala Prešovom, je na území mesta naďalej v platnosti 3. stupeň povodňovej aktivity. Od rána tu pokračujú v odstraňovaní škôd. V Prešove dnes ráno zasadal krízový štáb, ktorý vyhodnotil aktuálnu situáciu. Prijal zároveň ďalšie opatrenia. "Na vyčíslení škôd sa priebežne pracuje," informovala hovorkyňa prešovskej radnice Veronika Kmetóny Gazdová.

Viaceré spevnené plochy na území mesta pokryli po búrke nánosy bahna a drevín, ktoré bude počas dňa odstraňovať radnica v spolupráci s dodávateľskými firmami. V prácach sa začalo už v stredu večer. "Doteraz sa na prácach podieľalo do 130 ľudí, v týchto chvíľach k nim pribudnú pracovníci menších obecných služieb v počte cca 140 ľudí," vyčíslila hovorkyňa.

Radnica v tejto súvislosti vyzýva miestnych obyvateľov, aby v prípade potreby materiálnej či technickej volali na telefónne číslo technických služieb mesta - 0918 861 957 alebo na linku 159, ktorá patrí Mestskej polícii. "Zároveň mesto z dôvodu efektívnejšieho čistenia parkovísk a komunikácií v okolí postihnutých obytných domov vyzýva majiteľov motorových vozidiel na ich preparkovanie zo zaplavených častí na parkoviská v okolí, prípadne na už vyčistené plochy - parkoviská pri kúpalisku, trhovisku Centrum, nákupnom centre Družba a ďalšie upratané plochy," vysvetlila Kmetóny Gazdová.

V dôsledku prívalového dažďa zaplavila voda Sídlisko III od Mukačevskej po Prostejovskú a Bajkalskú ulicu. V časti Šidlovec poškodila búrka strechu jedného z rodinných domov, ktorý následne prekryli provizórne celtou za asistencie Mestskej polície. Hasiči sa vo večerných hodinách podieľali na čerpaní vody zo zaplavených pivníc a odstraňovaní spadnutých stromov z ciest. Hlavné ťahy by mali byť v tejto chvíli už priechodné, počas dňa sa bude pokračovať v odstraňovaní nánosov vo vnútroblokových priestoroch pri obytných domoch.