Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Prešov v programovom období 2007-2014 čerpal z eurofondov 12 mil. eur

Foto: TASR/Milan Kapusta

Odznelo to dnes na stretnutí primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej s vedúcim Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušanom Chrenekom.

Prešov 30. marca (TASR) – Mesto Prešov žiadalo v programovom období 2007–2014 z eurofondov 18,6 milióna eur a čerpalo približne 12 miliónov eur. Odznelo to dnes na stretnutí primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej s vedúcim Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušanom Chrenekom. Okrem toho Chrenek navštívil priestory zrekonštruovanej Caraffovej väznice. Informovala o tom hovorkyňa Prešova Veronika Kmetóny Gazdová.

„Prešov využil prostriedky z eurofondov na rekonštrukcie základných škôl, v rámci ktorých sa skvalitnili priestory, ale i vyučovací proces. Cez sociálne programy išla pomoc vybraným cieľovým skupinám. Zrekonštruoval sa napríklad objekt Caraffovej väznice, ktorá v súčasnosti slúži ako mestská galéria a ponúka svoje priestory aj na prezentáciu mladých umelcov z regiónu. Ďalšie iné projekty zlepšili podmienky či materiálne možnosti v tej-ktorej oblasti. Napríklad v prípade projektu Aktívni seniori – atraktívne mesto bol zo strany občanov taký záujem, že mesto požiadalo o predĺženie tohto projektu,“ uviedla hovorkyňa.

Primátorka na stretnutí pripomenula problém nejasných a meniacich sa pravidiel počas realizácií projektov, následkom čoho žiadatelia musia vracať schválené financie. Obaja partneri sa zhodli na tom, že podmienky využívania eurofondov sú pomerne zložité, čo v konečnom dôsledku brzdí ich čerpanie. Diskutovali tiež o podpore podnikania, pričom Chrenek hovoril o existencii výhodných úverov pre začínajúcich podnikateľov, ktoré sú však veľmi málo využívané. Nosnou témou boli aj pripravované výzvy, na ktoré chce mesto Prešov reagovať.

Turčanová tiež uviedla, že v štádiu podpisu zmlúv na realizáciu je momentálne projekt rekonštrukcie Zariadenia pre seniorov Náruč na Veselej ulici v Prešove za viac ako dva milióny eur.