Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

V Rákociho paláci vystavia sochy košického rodáka Ladislava Staňa

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR – Milan Kapusta

Slávnostná vernisáž výstavy s názvom Báseň kameňa – kameň osudu sa uskutoční vo štvrtok o 17:00 v átriu Rákociho paláca.

Prešov 16. septembra (TASR) – Krajské múzeum v Prešove predstaví na nádvorí Rákociho paláca výber z tvorby kamenných sôch košického rodáka Ladislava Staňa. Podľa riaditeľa múzea Ľuboša Olejníka končia jeho diela väčšinou v súkromných zbierkach na celom svete, ale pravidelne vystavuje aj na benefičných aukciách, kde nezištne pomáha. Hlavnou inšpiráciou jeho diel je podľa jeho slov žena – madona, ako matka, múza, Bohorodička a nevyčerpateľná inšpirácia.

Ladislav Staňo sa narodil v roku 1961 v Košiciach, no žije a tvorí v neďalekej obci Valaliky. Už v chlapčenskom veku začal vyrezávať drevené figúrky a neskôr tvoril drevené plastiky s ľudovou či sakrálnou tematikou. Zlom v jeho tvorbe nastal podľa Olejníka v rokoch 1982 až 1984 absolvovaním súkromného štúdia u sochára Vojtecha Lőfflera.

„Bolo to obdobie, keď sa jeho tvorba kvalitatívne výrazne posunula. Kamennej plastike sa začal venovať aj s pomocou metodika pre výtvarnú tvorbu Andyho Gore. Zaujímavosťou je, že materiálom na prvé výtvory boli kamene, ktoré našiel na poľnej ceste," vysvetlil Olejník. Podľa samotného autora ho však najviac oslovil travertín, i keď používa aj vápenec, mramor, andezit či pieskovec.

„Vojtech Lőffler veľmi rád pomáhal mladým ľuďom, dával k dispozícií svoj ateliér, svoje náradie. Často kupoval od mladých začínajúcich umelcov ich diela. Dodnes je jeho galéria využívaná na podporu a rozvoj talentovaných mladých umelcov," spomína Staňo.

Prvé ocenenie získal Staňo na súťaži Moldavská paleta organizovanej Krajským osvetovým strediskom v Košiciach. Jeho najväčšie trojmetrové pieskovcové súsošie s názvom Rajská brána je umiestnené v prírodnej galérii pri Třinci v Českej republike. Vystavoval aj vo Švajčiarsku, Nemecku, Rakúsku, Maďarsku a Taliansku.

Slávnostná vernisáž výstavy s názvom Báseň kameňa – kameň osudu sa uskutoční vo štvrtok o 17:00 v átriu Rákociho paláca, sídle Krajského múzea v Prešove.