Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

V Prešove majú školáci šalátove pulty, aby sa naučili zdravo stravovať

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Projekt už funguje v Materskej škole Fraňa Kráľa a Základnej škole Prostějovskej.


Prešov 7. októbra (TASR) – Školské a predškolské zariadenia v meste Prešov sa zapojili do projektu zdravého stravovania detí tak, že zaviedli v jedálňach šalátové pulty.

Podľa hovorkyne mesta Veroniky Kmetóny Gazdovej ide o prvé dve zariadenia na Slovensku, ktoré ich ponúkajú. V Materskej škole Fraňa Kráľa a Základnej škole Prostějovskej už chlapcom a dievčatám na šalátových pultoch ponúkajú viac čerstvého ovocia a zeleniny, čo je aj cieľom tohto projektu.

"Deti majú možnosť výberu z troch druhov šalátov a môžu si ich z pultov naberať samy, bez obmedzenia množstva. Po dvoch týždňoch od zavedenia možno konštatovať, že tento spôsob konzumácie šalátov sa osvedčil. Škôlkari si zvykajú postupne, žiaci prvého stupňa o čosi rýchlejšie a žiaci druhého stupňa pristupovali od prvého dňa k pultu ako k úplne samozrejmej veci," uviedla Mária Tejiščáková z oddelenia školstva Mestského úradu v Prešove.

Ak budú tieto pulty u detí obľúbené, mohli by sa neskôr zaviesť vo viacerých školách v meste. Získané poznatky z tohto projektu v oblasti zdravej výživy detí budú podľa hovorkyne Prešova poskytnuté ministerstvu školstva a prezentované na októbrovej celoštátnej konferencii o školskom stravovaní v Banskej Bystrici. 

Mesto v tomto roku vyčlenilo na opravu materských škôl 4,5 milióna eur a časť z týchto prostriedkov putovala aj do opráv stravovacích zariadení v škôlkach.