Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Prešovský štadión je kompletne pripravený na štart hokejovej extraligy

V Prešove 24. septembra 2021 slávnostne otvorili zimný štadión pred začiatkom hokejovej extraligy. Foto: TASR - František Iván

Celková cena rekonštrukcie zimného štadióna bola 4.876.759,51 eura s DPH.

Prešov 24. septembra (TASR) - Prešovský zimný štadión je prístupný už aj pre divákov. Pred prvým extraligovým zápasom tam pribudlo 3505 nových sedadiel a ďalšie technologické prvky, vďaka ktorým sa štadión premenil na moderný hokejový stánok. Mesto ho slávnostne otvorilo v piatok. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Tomek.

"Oficiálne otvárame štadión aj pre verejnosť a teší ma, že fanúšikovia budú môcť sledovať prvý extraligový zápas v Prešove po 23 rokoch z úplne nových sedadiel," uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

O potrebe rekonštrukcie štadióna sa podľa nej hovorilo veľmi dlho. "Bol postavený ešte v roku 1967, potreboval rekonštrukciu. Najprv nám dlho trvalo naprojektovanie, to sme mali a rozhodli sme sa ísť do prvej etapy výstavby. Po zhodení strechy sa zistilo, že už pri výstavbe zrejme museli improvizovať a niektoré veci boli postavené ináč, ako bolo v pôvodnej projektovej dokumentácii. Toto bolo hlavné spomalenie výstavby na začiatku," doplnila Turčanová s tým, že vplyv na rekonštrukciu mala i pandémia ochorenia COVID-19.

"Môžeme pozerať na krásne zrekonštruovaný zimný štadión, kde gro financovania tvorili financie mesta Prešov a, samozrejme, Prešovský samosprávny kraja (PSK) nechcel ostať bokom a cez Výzvu pre región tiež pomohol sumou 175.000 eur," doplnil predseda PSK Milan Majerský.
V Prešove 24. septembra 2021 slávnostne otvorili zimný štadión pred začiatkom hokejovej extraligy.
Foto: TASR - František Iván

Peniaze od PSK mesto použilo na nákup sedadiel. Celková vysúťažená cena sedadiel vrátane ich montáže je 370.044,72 eura s DPH. Vďaka verejnému obstarávaniu sa tak podľa Tomeka podarilo ušetriť z mestského rozpočtu takmer 80.000 eur. Dodávateľom a realizátorom prác je spoločnosť Pesmenpol spol. s r. o., ktorá sa stala víťazom verejnej súťaže.

Mesto Prešov tento rok zrealizovalo na štadióne aj inštaláciu ďalších technologických prvkov, ktoré sú nevyhnutné na splnenie podmienok vzťahujúcich sa na extraligové zápasy. Turnikety boli vybavené novým softvérom a hardvérom s nadstavbou na skenovanie vstupeniek. Pribudol tam aj nový kamerový systém s videorozhodcom, údržbou prešlo vykurovanie časti priestorov štadióna a spustená do prevádzky bola aj kompletná infraštruktúra s predprípravou na vybudovanie bufetov. Okrem toho prešli údržbou aj kompresory a ďalšie technické zariadenia v interiéri budovy.

Celková cena rekonštrukcie zimného štadióna bola 4.876.759,51 eura s DPH. Stavebné práce zrealizoval víťaz verejného obstarávania, ktorým je spoločnosť Swietelsky-Slovakia spol. s r. o.

Zrekonštruované sú tiež chodníky z východnej strany objektu a verejné osvetlenie. Úpravou prešlo aj parkovisko a zrevitalizovali sa plochy zelene.