Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Prešovský kraj

Prešovská radnica pripravuje zníženie daní za psa a letné terasy

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Materiál už prerokovali poslanci na rokovaní mestskej rady.

Prešov 11. novembra (TASR) – Prešovčania by mali od budúceho roka platiť nižšie poplatky za psa. Mesto pripravuje na rokovanie najbližšieho mestského zastupiteľstva návrh všeobecne záväzného nariadenia, v ktorom sa navrhuje zníženie dane za psa chovaného v bytoch zo 66 eur na 40 eur ročne a za psa chovaného v rodinnom dome zo 16 eur na desať eur ročne.

Prednosta mestského úradu Jozef Smetana uviedol, že vedenie radnice sa pre tento krok rozhodlo z dvoch dôvodov. Mesto Prešov má jeden z najvyšších poplatkov za psa na Slovensku. Ďalším dôvodom je zistenie, že mnohí majitelia odhlasovali svojich psov z daňovej povinnosti v meste a prihlasovali ich v okolitých obciach.

"Preto sa mesto rozhodlo znížiť daň za psa. Zároveň dochádza k oslobodeniu poplatku za psa na jeden rok u tých majiteľov psov, ktorých vlastníkom je fyzická osoba a psa získala z útulku," uviedol Smetana.

Mesto prehodnotilo aj situáciu, ktorá nastala v minulých rokoch, kedy poklesol počet letných sedení a terás na Hlavnej ulici. Radnica sa rozhodla znížiť daň v centre mesta. Smetana konkretizoval, že podľa predloženého návrhu by mala klesnúť sadzba dane za užívanie verejného priestranstva v centrálnej časti.

Na rokovanie mestského zastupiteľstva ide návrh na zníženie sadzby dane za umiestnenie letného sedenia a terasy na Hlavnej ulici, kde je navrhnutá znížená sadzba desať centov za meter štvorcový na deň oproti súčasnému stavu 33 centov. Taktiež je navrhnuté zníženie poplatku za umiestnenie letného sedenia a terasy na Floriánovej a Metodovej ulici, a to z pôvodných 33 centov za meter štvorcový na deň na 19 centov. Ostatné sadzby dane sú zachované na úrovni predchádzajúceho zdaňovacieho obdobia.

Materiál už prerokovali poslanci na rokovaní mestskej rady a odporučili ho prijať bez pripomienok. Najbližšie mestské zastupiteľstvo bude zasadať 23. novembra.