Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Prešovskí dopraváci pokračujú v štrajkovej pohotovosti

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Predstavenstvo Dopravného podniku mesta Prešov nechce odborárom ustúpiť. Odborovej organizácii ide o predĺženie kolektívnej zmluvy a o navýšenie hodinovej mzdy všetkých zamestnancov o 20 centov.

Prešov 13. mája (TASR) – Zamestnanci Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP) sú od minulého týždňa v štrajkovej pohotovosti. Predstavenstvo DPMP sa dnes preto stretlo a rokovalo, ustúpiť však nechce. Odborovej organizácii ide o predĺženie kolektívnej zmluvy, ktorej platnosť sa skončila na konci roka 2013 a doteraz sa s predstavenstvom spoločnosti nedohodli na jej predĺžení. Tiež požadujú navýšenie hodinovej mzdy všetkých zamestnancov o 20 centov.

"Sme pripravení na kompromis, ktorý pripustí mestský rozpočet. Znamená to, že navrhneme odborárom navýšenie mzdy, ktorá sa bude rovnať tomu, čo navrhla sprostredkovateľka. Vieme diskutovať o zabezpečení miery inflácie v budúcom roku, ale viac mestský rozpočet nepustí. Nemáme záujem zvyšovať ceny lístka MHD," uviedol po rokovaní predstavenstva primátor mesta Prešov Pavel Hagyari.

Ponuka od predstavenstva je teda zvýšenie platov od 1. mája o desať centov a od 1. januára 2015 o 15 centov. Hagyari povedal, že ju písomne predložia odborárom v stredu (14.5.) a v piatok (16.5.) by sa mohli stretnúť na spoločnom rokovaní. Tiež pripomenul, že ani to, čo ponúkajú odborárom teraz, ešte nie je schválené v rozpočte mesta, takže bude potrebné aj rokovanie s poslaneckými klubmi mestského zastupiteľstva.

Podľa predsedu odborovej organizácie DPMP Milana Gálla štrajkovú pohotovosť podporuje 75 % zamestnancov, no desať centov pre nich nie je prijateľná ponuka. O piatkovom rokovaní sa dopočul len z médií a pripúšťa sadnúť si znova za jeden stôl s predstaviteľmi spoločnosti a rokovať.

DPMP má 300 zamestnancov a z toho 170 vodičov. Priemerný plat zamestnancov je 850 eur brutto. Naposledy boli zamestnanci DPMP v štrajkovej pohotovosti v roku 2012, kedy sa s predstavenstvom dohodli aj na navýšení platov.