Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Prešovskí mestskí poslanci budú rozhodovať o budúcoročnom rozpočte

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa návrhu Prešov by mal v budúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške viac ako 76,6 milióna eur.

Prešov 13. decembra (TASR) – Nosným bodom programu stredajšieho (14.12.) mestského zastupiteľstva v Prešove bude schvaľovanie budúcoročného rozpočtu. Prešovskí mestskí poslanci budú rokovať aj o plánovanej investičnej výstavbe v roku 2017. Niekoľko bodov sa týka majetkových prevodov.

Podľa návrhu Prešov by mal v budúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške viac ako 76,6 milióna eur. Takýto návrh rozpočtu na rok 2017 pripravilo vedenie mesta a prerokovala ho aj mestská rada. V porovnaní s tohtoročným je navrhovaný rozpočet veľkorysejší o 10 miliónov eur. Do rozpočtu sa navyše dostala suma 100.000 eur z položky bežné výdavky mestskej spoločnosti Prešov Real, ktorá má na starosti nebytové priestory.

Nárast rozpočtu je hlavne v oblasti kapitálových výdavkov, kde sa počíta s väčším objemom financií z eurofondov. V oblasti investičnej výstavby sa plánujú použiť finančné prostriedky z integrovaného regionálneho operačného programu financovaného z Európskej únie a zo štátneho rozpočtu. V sociálnej oblasti sa budú realizovať tri projekty, a to Národný projekt terénnej a sociálnej práce, Národný projekt Podpora opatrovateľskej služby a Projekt komunitné centrum. Rozpočet počíta s prijatím úveru v objeme päť miliónov eur. Peniaze budú použité na dofinancovanie investičných projektov.

Materiál obsahuje vo výhľade aj návrh rozpočtu na nasledujúce dva roky, zostavený je ako vyrovnaný. Príjmy a výdavky rozpočtu mesta na rok 2018 predstavujú sumu cez 71,2 milióna eur a na rok 2019 je to vyše 62,6 milióna eur.

Poslanci si vypočujú tiež správy hlavného kontrolóra mesta. Budú hlasovať o zmenách všeobecne záväzného nariadenia mesta o poskytovaní sociálnych služieb. Na programe je tiež spôsob a podmienky likvidácie komunálneho odpadu na ďalšie obdobie.