Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Prešovský kraj

Prešovskí poslanci schválili záverečný účet i úpravu rozpočtu

Hlavný kontrolór Prešova Alexander Ernst, archívne foto Foto: TASR – Milan Kapusta

Prešov v tomto prípade ráta s tým, že dostane 750.000 eur na modernizáciu verejného osvetlenia a jeho spoluúčasť na projekte bude 40.000 eur.

Prešov 29. júna (TASR) – Poslanci mesta Prešov dnes schválili záverečný účet za rok 2014 a tiež nové úpravy tohtoročného rozpočtu mesta.

Prešov hospodáril minulý rok s prebytkom 1,87 milióna eur, no zostatok disponibilných zdrojov bol len viac ako 242.000 eur. Záverečný účet mesta však bol aj napriek tomu schválený s výhradami, ktoré prezentoval najmä hlavný kontrolór mesta Alexander Ernst. Podľa neho bolo hospodárenie mesta zlé, pretože pri objeme príjmov, aké má mesto i pri výške jeho majetku, je podľa neho disponibilný prebytok prevedený do rezervného fondu vo výške viac ako 7000 eur smiešny a hodný "akurát tak rozpočtu menšej obce". Potrebné je tiež zamerať sa na prehodnotenie úverovej politiky.

„Mesto má dlh okolo 23 miliónov eur. Je to na úrovni 36 % možnej zadlženosti, no nie je to v poriadku v tom, ako sú rozdelené splátky." Podľa jeho slov je potrebné začať rokovania s niektorými bankami a reštrukturalizovať ich, "aby nás neprekvapila päťmiliónová splátka v roku 2018, lebo to je obrovská splátka“, upozornil Ernst.

Povedal tiež, že v kapitálových príjmoch si netreba stavať vzdušné zámky, ale čerpať peniaze v takej výške, ako naozaj prídu. Celkovo navrhol zlepšiť finančnú disciplínu Prešova, čo poslanci zobrali na vedomie a pri schvaľovaní záverečného účtu mesta prijali aj štyri opatrenia na nápravu nedostatkov.

Poslanci však dnes schválili aj siedmu úpravu tohtoročného rozpočtu. Celkové zvýšenie príjmov je vo výške 1,144 milióna eur. Prešov v tomto prípade ráta s tým, že dostane 750.000 eur na modernizáciu verejného osvetlenia a jeho spoluúčasť na projekte bude 40.000 eur. Na kosenie verejných priestranstiev vyhradilo mesto 110.000 eur, keďže v súčasnosti sa veľa obyvateľov sťažuje na absenciu kosby. Na otázku poslancov, či to je posledné zvyšovanie finančných prostriedkov na tento účel, vedenie mesta odpovedalo, že v druhej polovici roka by chceli prijať nezamestnaných na aktivačné práce, aby vykonávali aj túto činnosť.

Ďalšie prostriedky vo výške 60.000 eur vyčlenili na čistenie verejných priestranstiev a 45.000 eur na opravu havarijného stavu strechy na ABC centre voľného času na Októbrovej ulici. Sumu 99.000 eur dá mesto na úhradu faktúr za práce na havarijnom stave Nákupného centra Opál, ktoré sa realizovali ešte v minulom roku. Na kúpu inžinierskych sietí v súvislosti s predajom pozemkov spoločnosti Leyard v IPZ Záborské vyhradilo mesto prostriedky vo výške 105.000 eur.