Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Prešovský kraj a EIB podpísali zmluvu o 30-miliónovom úvere

Na snímke zľava predsedníčka finančnej komisie pri Zastupiteľstve PSK Zuzana Bednárová, predseda PSK Milan Majerský a vedúca odboru financií Úradu PSK Dagmar Olekšáková počas podpisu úverovej zmluvy medzi PSK a EIB, 7. júna 2021 v Prešove. Foto: TASR - Maroš Černý

Úver sa bude podľa vedúcej odboru financií Úradu PSK Dagmar Olekšákovej čerpať v jednotlivých častiach, takzvaných tranžiach.

Prešov 7. júna (TASR) – Zmluvu medzi Prešovským samosprávnym krajom (PSK) a Európskou investičnou bankou (EIB) o úvere vo výške 30 miliónov eur v pondelok podpísali predseda PSK Milan Majerský a viceprezidentka EIB Lilyana Pavlova. Podpísali ju fyzicky, samotný akt sa však uskutočnil z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19 online formou. Stretnutia sa zúčastnili i členovia finančnej komisie pri Zastupiteľstve PSK a online pripojení boli aj viacerí experti z EIB.

Úver má podľa Majerského viaceré výhody. Jednou z nich je nulapercentný úrok, ktorý je garantovaný na šesť rokov.

"Druhou výhodou je, že tieto finančné prostriedky generujú ďalšie finančné prostriedky. Z 30 miliónov eur, ktoré dostaneme z EIB, budeme mať dofinancovať z našich vlastných prostriedkov ďalšiu polovicu. My sme ale nagenerovali projekty vo výške ďalších 40 miliónov eur. To znamená, že dohromady to bude suma 70 miliónov eur," uviedol pre TASR Majerský.

"Pôžička, ktorú dnes podpisujeme, zvýši celkovú podporu EIB pre tento región na takmer 100 miliónov eur, čo prispeje k financovaniu investícií v hodnote viac ako 225 miliónov eur. Sme veľmi radi, že opäť spojíme sily s PSK a podporíme hospodársku a sociálnu súdržnosť na Slovensku tým, že budeme naďalej znižovať ekonomické a sociálne nerovnosti," povedala Pavlova.

Ako ďalej uviedla, v roku 2020 EIB podpísala na Slovensku nové pôžičky vo výške 211 miliónov eur pre súkromný aj verejný sektor s cieľom zvýšiť odolnosť ekonomiky.

Z oblastí, kde plánuje kraj použiť najviac financií, je to podľa Majerského cestná infraštruktúra a budovanie a rekonštrukcia mostov.

"Samozrejme nevynechali sme ani sociálnu oblasť, školstvo a kultúru. Môžem povedať jednu veľkú vec, ktorú chceme budovať. Je to budovanie kultúrneho stánku vo Vranove nad Topľou, keďže tam máme budovu, ktorá je takmer v havarijnom alebo v zlom technickom stave. Bude slúžiť knižnici, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK, ale v neposlednom rade aj pre osvetu (Hornozemplínske osvetové stredisko, pozn. TASR). S veľmi pozitívnym pohľadom sa stretol i projekt budovania cyklotrás v Poloninách - Poloniny trail," doplnil Majerský.

Úver sa bude podľa vedúcej odboru financií Úradu PSK Dagmar Olekšákovej čerpať v jednotlivých častiach, takzvaných tranžiach.

"Najprv v zastupiteľstve musíme schváliť konkrétne investičné akcie, na ktoré požiadame EIB o finančné prostriedky. Skontrolujú, zhodnotia naše investičné akcie a následne nám pošlú finančné prostriedky na náš bežný účet. Na poslednom zastupiteľstve sme schválili prvú tranžu vo výške 15 miliónov eur. Budeme žiadať o tieto prostriedky EIB zrejme až po lete, pretože sa ešte musia vysúťažiť a tak ďalej," povedala Olekšáková.

EIB je dlhodobá úverová inštitúcia Európskej únie v spoločnom vlastníctve jej členských štátov. So Slovenskom spolupracuje od roku 1992 a investovala do malých a stredných podnikov, infraštruktúry, vzdelávania a kultúry. Od začiatku operácií na Slovensku poskytla financovanie pre 127 projektov vo výške 9,53 miliardy eur.