Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Vietor vyčíňa v Prešovskom kraji, strhol strechu budovy polície

ILustračné foto Foto: TASR

Okolo 17.00 h strhol vietor i strechu na budove Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Starej Ľubovni.

Prešov 15. mája (TASR) – Padajúce stromy v Prešovskom kraji spôsobili dnes popoludní viacero dopravných obmedzení.

Čiastočne je uzavretá cesta 1/77 medzi obcami Hniezdne a Nižné Ružbachy v okrese Stará Ľubovňa, kde premávku riadi polícia a tiež časť cesty 2/537 Štrbské Pleso – Podbanské.

Cesta medzi Ruskými Pekľanmi a Obišovcami v Prešovskom okrese je uzavretá úplne. Informoval o tom Operačný odbor Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

Vietor v kraji poškodil strechy

Situácia v Prešovskom kraji sa ani večer neupokojila, podľa hasičov sa komplikuje tým, že sa zdvíhajú hladiny riek a potokov. Okolo 17.00 h strhol vietor i strechu na budove Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Starej Ľubovni.

Ako pre TASR potvrdil operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Pavol Vravec, na streche policajnej budovy aj napriek nepriaznivému počasiu pracujú hasiči.

Od dnešného skorého rána si poveternostná situácia v kraji vyžiadala približne 70 výjazdov hasičov.Podľa prednostu Okresného úradu v Prešove Vladimíra Jánošíka boli v noci a dopoludnia v Prešovskom kraji poškodené strechy v Mirkovciach, Záborskom, Humennom a v Snine. Rovnako dopoludnia spadnutý strom poškodil aj trolejové vedenie na Solivarskej ulici v Prešove, no to už je opravené. Stromy však padajú na viacerých miestach.

Počas dnešného dopoludnia neboli hlásené žiadne problémy, ktoré by spôsobila veľká voda. Podľa Jánošíka padlo na území Prešovského kraja od 30 do 70 milimetrov zrážok.

Podľa prednostu Okresného úradu v Prešove Vladimíra Jánošíka boli v noci a dopoludnia v Prešovskom kraji poškodené strechy v Mirkovciach, Záborskom, Humennom a v Snine. Rovnako dopoludnia spadnutý strom poškodil aj trolejové vedenie na Solivarskej ulici v Prešove, no to už je opravené. Stromy však padajú na viacerých miestach.

V meste sa popadané stromy priebežne odstraňujú

Situácia v meste Prešov je aj napriek silnému vetru a neutíchajúcemu dažďu relatívne pokojná. TASR informovala hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová. Od rána situáciu na viacerých miestach monitorujú a reagujú aj na podnety občanov.

"Evidujeme popadané konáre, menšie stromy, lístie, ktoré sa priebežne odstraňuje v rámci bežnej údržby, dodávateľské spoločnosti sú upozornené na zvýšené riziko nárazového vetra, preto sa situácia monitoruje. Pre spadnutý strom je do odvolania zatvorený Zberný dvor na Bajkalskej ul. 33. Obyvatelia môžu odpad odovzdať v zbernom dvore na Jesennej ul. 3," uviedla hovorkyňa.

Podľa jej ďalších slov rieka Torysa prekročila zatiaľ na svojom hornom toku úroveň hladiny zodpovedajúcu I. stupňu povodňovej aktivity, ale stav sa rapídne nezvyšuje. V Prešove dosahovala hladina Torysy 172 centimetrov, na I. stupeň povodňovej aktivity je potrebných 300 centimetrov, z čoho vyplýva, že by musela stúpnuť na dvojnásobok súčasného prietoku. Mesto zatiaľ neuvažuje o vyhlásení mimoriadneho stavu, pretože situácia nie je podľa hovorkyne až taká vážna.