Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

V Prešovskom kraji digitalizujú 8124 kultúrnych pamiatok

rešovský samosprávny kraj (PSK) začína realizovať projekt digitalizácie historických predmetov v zbierkovom fonde siedmich múzeí. V rámci projektu Najvýznamnejšie historické a umelecké pamiatky v zbierkach PSK bude zdigitalizovaných 8 124 objektov zo zbierok kultúrnych zariadení. Na snímke fotograf Tomáš Mišura pracuje na digitalizácii zbierok v kaštieli v Hanušovciach nad Topľou 18. júna 2014. Foto: TASR/František Iván

Pamiatky by mali byť zdigitalizované do marca 2015 a proces by mal prebiehať v štyroch rôznych technológiách - fotogrametria, digitálna fotografia, 3D skenovanie a objektová panoráma.

Hanušovce nad Topľou 18. júna (TASR) – Prešovský samosprávny kraj (PSK) začal s digitalizáciou historických artefaktov jednotlivých múzeí a inštitúcií v jeho pôsobnosti.

"Zdigitalizovaných bude 8124 kultúrnych pamiatok. Do konca realizácie projektu bude zverejnených na webovom sídle Prešovského samosprávneho kraja 30 percent z týchto kultúrnych pamiatok, teda zhruba 2500. Do digitalizácie sa zapojilo sedem inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK. Ide o Ľubovnianske múzeum v Starej Ľubovni, Šarišské múzeum v Bardejove, Podtatranské múzeum v Poprade, Krajské múzeum v Prešove, Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou, Vihorlatské múzeum v Humennom a Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach. Celková suma na realizáciu projektu je 1,48 milióna eur," povedal vedúci odboru regionálneho rozvoja Úradu PSK a projektový manažér František Barnáš.

Pamiatky by mali byť zdigitalizované do marca 2015 a proces by mal prebiehať v štyroch rôznych technológiách - fotogrametria, digitálna fotografia, 3D skenovanie a objektová panoráma. Najmenší objekt - trojmilimetrové perly sa už podarilo zdigitalizovať, najväčším objektom na zdokumentovanie je pravdepodobne kostolík v Humennom. Podľa vedúceho projektu a technického koordinátora Borisa Hurbaniča na projekte pracuje v súčasnosti približne 17 ľudí a po zdokumentovaní by mala byť celková veľkosť materiálu približne 100 terabajtov.

Fotogaléria: Digitalizácia historických predmetov