Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

V Prešovskom kraji klesá počet chorých na akútne respiračné ochorenia

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Počas tohto týždňa bolo zaznamenaných 14.371 chorých na ARO, v minulom týždni ich bolo 14.773.

Prešov 20. februára (TASR) – V Prešovskom kraji oproti minulému týždňu klesol počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) a klesol aj počet zatvorených kolektívnych zariadení. Počas tohto týždňa bolo zaznamenaných 14.371 chorých na ARO, v minulom týždni ich bolo 14.773.

Stránka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prešove informuje, že zatiaľ čo v siedmom kalendárnom týždni bolo z celkového počtu chorých na ARO 2249 chorých na chrípku, tento týždeň je ich 2181.

Najvyššia chorobnosť bola u ARO zaznamenaná vo vekovej skupine detí do päť rokov a chrípka sa najviac vyskytla vo vekovej skupine 6- až 14-ročných detí.  

V kraji zatvorili spolu 17 materských škôl, 31 základných škôl a šesť stredných škôl. Najviac škôl bolo zatvorených vo Vranovskom okrese, kde prerušili výchovno-vzdelávací proces v štyroch materských a siedmich základných školách. Najmenej chorých žiakov mali v okresoch Snina, Kežmarok a Bardejov. V tých zatvorili po jednej základnej škole.

RÚVZ so sídlom v Humennom hlási aj výskyt siedmich ochorení na rotavírusovú enteritídu v zariadení sociálnych služieb Slnečný dom. V okrese Snina sa tiež vyskytlo sedem chorých na vírusovú hepatitídu typu A (žltačka), ktorá sa objavila v rodine žijúcej v prostredí s  nízkym hygienickým štandardom. Choré deti od dvoch do 13 rokov sú hospitalizované na infekčnom oddelení Michalovce. Rovnaké ochorenie sa objavilo aj u dieťaťa v Jarovniciach.

V obci Rokycany v okrese Prešov je šesť nových ochorení na mumps. V obci Vechec vo Vranovskom okrese sa tento týždeň vyskytlo 13 nových prípadov mumpsu. Celkovo je tu zaznamenaných 71 prípadov.