Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Prešovský kraj

A. Kiska: Východná je výnimočný sviatok slovenskej ľudovej kultúry

Prezident SR Andrej Kiska Foto: TASR/Oliver Ondráš

Prezident SR aplaudoval v zaplnenom amfiteátri poldruhahodinovému pásmu piesní a tancov v podaní členov viacerých súborov a skupín.

Východná 6. júla (TASR) – Jubilejný 60. ročník Folklórneho festivalu Východná vyvrcholil dnes popoludní strhujúcim galaprogramom pod názvom Spev zeme. Poldruhahodinovému pásmu piesní a tancov v podaní členov viacerých súborov a skupín aplaudoval v zaplnenom amfiteátri aj prezident SR Andrej Kiska.

„Veľmi potešujúce je, že náš krásny folklór žije naplno aj medzi mladými ľuďmi a stáva sa stále populárnejší, čoho dôkazom bol obrovský dav milovníkov ľudových tradícií zo všetkých kútov Slovenska, ktorí sa vo Východnej opäť po roku zišli na tomto legendárnom, doslova celonárodnom sviatku,“ zdôraznil pre TASR.

Mimoriadne veľký počet návštevníkov bol podľa prezidenta najlepšou odmenou pre všetkých účinkujúcich a organizátorov za ich ohromnú snahu pripraviť jubilejnú oslavu slovenského folklóru. „Takýchto výnimočných podujatí tradičnej kultúry by malo byť na našom Slovensku čím viacej,“ vyzdvihol Kiska.

„Roky som chodieval na tento festival s mojimi deťmi a aj teraz mi bolo nesmiernou cťou zavítať do Východnej na jedinečný sviatok slovenskej kultúry a tradícií v nádhernom prostredí pod majestátnym Kriváňom,“ dodal s tým, že celý čas držal palce zanieteným organizátorom, aby sa z ťažkých mrakov nespustil dážď.