Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

CHYTILI ICH: Pri hranici s Ukrajinou zadržala polícia 16 migrantov

Na snímke zadržaní migranti. Foto: Facebook Polícia SR

Pri predvádzaní cudzincov na oddelenie postupovali policajti v súlade s opatreniami vydanými Úradom verejného zdravotníctva SR v súvislosti s ochorením COVID-19 a RT PCR testom podrobili aj cudzincov.

Kalná Roztoka 22. júla (TASR) – Hraničiari z Uble a Topole a policajti zásahovej skupiny mobilnej zásahovej jednotky Policajného zboru v pôsobnosti Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície (RHCP) Sobrance zadržali v piatok (17. 7.) popoludní v lesnom poraste v katastrálnom území obce Kalná Roztoka v okrese Snina 16 cudzincov. Ako informovala hovorkyňa RHCP Sobrance Agnesa Kopernická, jeden z nich potreboval zdravotnícku pomoc, ďalší porušil zákaz vstupu na územie Slovenska a traja sa vydávali za maloletých, aj keď nimi nie sú.

Medzi 16 zadržanými cudzincami, ktorí pri sebe nemali doklady, bolo šesť štátnych príslušníkov Bangladéša, traja Indovia, traja príslušníci Srí Lanky a po dvoch štátnych príslušníkoch z Mjanmarska a Sýrie.

Jedného z Bangladéšanov podľa Kopernickej pre zhoršený zdravotný stav ošetril tím rýchlej zdravotníckej pomoci priamo na oddelení, následná hospitalizácia nutná nebola. Ďalšieho Bangladéšana, ktorému bol v máji 2019 určený zákaz vstupu na územie Slovenskej republiky na tri roky, za marenie tohto úradného rozhodnutia tentoraz odsúdili na trest vyhostenia z územia SR na dobu piatich rokov. "Traja cudzinci zo skupiny, dvaja štátni príslušníci Bangladéša a jeden štátny príslušník Mjanmarska, ktorí o sebe tvrdili, že sú maloletí bez sprievodu, sa podrobili odbornému lekárskemu vyšetreniu s cieľom určenia skutočného fyzického veku," doplnila Kopernická s tým, že rádiologické vyšetrenie určilo ich vek na viac ako 18 rokov.

Pri predvádzaní cudzincov na oddelenie postupovali policajti v súlade s opatreniami vydanými Úradom verejného zdravotníctva SR v súvislosti s ochorením COVID-19 a RT PCR testom podrobili aj cudzincov. Podľa Kopernickej boli všetky výsledky negatívne. "Šetrením sa potvrdilo, že cudzinci prekročili vonkajšiu hranicu z Ukrajiny do SR neoprávnene mimo hraničného priechodu a zdržiavali sa u nás bez povolenia príslušných orgánov," uzavrela s tým, že na základe dohody medzi Európskym spoločenstvom a vládou Ukrajiny o readmisii osôb ich následne odovzdali príslušníkom Štátnej pohraničnej služby Ukrajiny. Zároveň boli administratívne vyhostení s určením zákazu vstupu na územie SR a ostatných členských štátov EÚ na dobu troch rokov.