Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Prešovský kraj

VIDEO: Vrak zmiznutého lietadla našli pri Jakubovanoch, pilot neprežil

Na snímke polícia a hasiči neďaleko miesta havárie. Jakubovany 4. októbra 2016. Foto: TASR/František Iván

Polícia zatiaľ nemá žiadne potvrdené informácie o tom, že by sa na palube nachádzala ďalšia osoba.


Bratislava/Sabinov 4. októbra (TASR) - Pád lietadla pri Jakubovanoch (okres Sabinov) neprežil 65-ročný pilot. TASR to potvrdil hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik.

Polícia zatiaľ nemá žiadne potvrdené informácie o tom, že by sa na palube nachádzala ďalšia osoba. Podľa predbežných informácií malo byť lietadlo registrované vo Švédsku a pilot bol rumunskej národnosti. "Malo ísť o dvojmiestne lietadlo, ktoré letelo z Rumunska do Švédska," dodal policajný hovorca. Vrak lietadla našli v lese v katastri obce Jakubovany, približne kilometer nad miestnym rybníkom. "Okamžite bol informovaný letecký úrad, miesto sa prehľadáva," uviedol Džobanik.
Na snímke polícia a hasiči neďaleko miesta havárie. Jakubovany 4. októbra 2016.
Foto: TASR/František Iván

Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Prešove pre TASR potvrdilo informáciu, že okolo poludnia bol na tiesňovej linke nahlásený pád lietadla. "Po prijatí boli vyslané hasičské jednotky zo Sabinova, Prešova, Raslavíc, Bardejova, Hanušovíc a z Levoče. Vrak lietadla sa našiel tesne pred 15.00 h," informovalo riaditeľstvo.

Riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Radoslav Lacko priamo v teréne blízko nešťastia pre TASR uviedol, že „v nešpecifikovanej lokalite bolo potrebné najprv v spolupráci s políciou a s vrtuľníkom Leteckej pátracej a záchrannej služby z Leteckej základne Prešov vyhľadať miesto pádu. Pre meteorologické podmienky aj zložitý terén nebolo jednoduché to miesto identifikovať. Aj preto, že nebolo veľa ľudí, ktorí videli priamo pád lietadla. Každý len niečo počul. Takže na základe týchto výpovedí a údajov, ktoré sme priebežne dostávali, sme prepátravali systematicky niektoré lokality. Až sa nakoniec podarilo to miesto dopadu nájsť,“ uviedol Lacko.
Na snímke polícia uzavrela okolie neďaleko miesta havárie. Jakubovany 4. októbra 2016.
Foto: TASR/František Iván

Pilota už však našli mŕtveho. Preto sa sústredili na zabezpečenie miesta dopadu. „Nehrozilo už šírenie požiaru ani nič podobné. Takže v spolupráci s políciou sme zabezpečili miesto pádu lietadla páskami. Do tohto okruhu nemá nikto nepovolaný prístup."

Ako ďalej uviedol, hasiči zabezpečili aj osvetlenie miesta tragédie pre potreby polície, ktorá tu bude pracovať aj v noci. „Našou úlohou je ešte vyviezť na miesto pádu lietadla poverené osoby, lebo terén je veľmi náročný a dá sa zvládnuť len za pomoci našej techniky, používame tu hasičské štvorkolky,“ doplnil Lacko.
Na ilustračnej foto lietadlo typu Lancair 360 Mk II.
Foto: screenshot/YouTube

Podľa hovorkyne ministerstva obrany Danky Capákovej po športovom lietadle pátral aj vojenský vrtuľník Leteckej pátracej a záchrannej služby. Podľa jej informácií sa spojenie s lietadlom stratilo krátko pred 12.00 h.

Výberová chronológia havárií lietadiel na území SR od roku 2000



8. mája 2000 - Pri Čiernom Balogu v Breznianskom okrese havarovalo športové lietadlo, v troskách ktorého zahynul pilot, 60-ročný Vojtech Š. z Liptovského Mikuláša. Malý športový model typu Zlín 142 sa zrútil do korún stromov nad miestnym športovým ihriskom a zapichol sa do zeme. Pilot v minulosti pracoval ako učiteľ vo Vojenskej akadémii v Liptovskom Mikuláši a dva roky na Ministerstve obrany SR.

4. augusta 2001 - V Dunajskej Strede havaroval so závesným motorovým klzákom Mara, dovezeným z Českej republiky, 41-ročný Dunajskostredčan. Silný nárazový vietor klzák vo výške asi 25 metrov nad zemou naklonil do pravého uhla a neovládateľný stroj dopadol na zem. Pilot bez leteckej licencie dve hodiny po havárii v nemocnici podľahol ťažkým zraneniam.

26. augusta 2001 - Na cestu pri Kľačne v okrese Prievidza sa zrútilo ultraľahké lietadlo typu JORA ON 986, ktoré patrilo ružomberskému aeroklubu. Nehodu neprežila dvojčlenná posádka, 65-ročný muž z Martina a 39-ročný z Kysuckého Nového Mesta.

28. októbra 2001 - Na trase Košice - Bratislava havarovalo súkromné lietadlo Lancer medzi Ábelovou a Polichnom v okrese Lučenec. Pád lietadla neprežil 32-ročný pilot z Bratislavy a jeho 27-ročný spolucestujúci, občan Talianska.

1. marca 2003 - Krátko po štarte z bratislavského letiska vo Vajnoroch havaroval športový dvojplošník typu PITTS. Na palube lietadla boli dvaja slovenskí piloti-akrobati, obaja pri nehode zahynuli. Lietadlo sa zrútilo po 40 sekundách letu do neobývaného priestoru iba 50 metrov od objektu vajnorských kasární.

18. augusta 2003 - Dvojčlenná posádka zahynula pri havárii ultraľahkého lietadla v katastri obce Zemplínske Hámre. Lietadlo zachytilo ľavou zadnou časťou stĺp vysokého napätia a rozlomilo sa. Zadná časť zostala visieť na stĺpe a kabína sa zrútila na zem. Pri nehode zahynuli 56-ročný majiteľ lietadla z Košíc a 46-ročný muž z Vranova nad Topľou.

12. januára 2004 - V Divíne v okrese Žilina havarovalo malé nemecké dopravné lietadlo Piper 34 z Nemecka, pri nehode zahynuli všetci traja pasažieri - pilot a dvaja cestujúci. Lietadlo malo pristáť na letisku v Dolnom Hričove. Pilot pravdepodobne pre zlé počasie pristáť nemohol a rozhodol sa urobiť ešte jeden okruh nad letiskom. Pri druhom pokuse o pristátie sa lietadlo zrútilo.

16. júla 2005 - Obeťami leteckého nešťastia, ktoré sa stalo nad hradom Likava pri Ružomberku, boli dvaja maďarskí občania. Zrazili sa dve mikroľahké lietadlá, druhá posádka prežila.

24. septembra 2005 - Dve obete si vyžiadal pád malého športového lietadla pri letisku v Boľkovciach v Lučenskom okrese. Stroj sa zrútil krátko po štarte. Obaja muži v lietadle, 42- a 57-ročný, boli na mieste mŕtvi.

10. decembra 2007 - Približne o 9.30 h havarovalo lietadlo na okraji mestskej časti Bratislava-Vajnory. Pri nešťastí zahynuli traja pasažieri z Chorvátska. Haváriu zapríčinil pilot, ktorý sa dopustil omylu v navigácii a v plnej rýchlosti spadol z výšky asi 600 metrov.

16. decembra 2008 - Pri obci Cerová havarovalo malé športové lietadlo patriace Záhoráckemu aeroklubu v Senici. Na jeho palube boli dvaja muži, 26-ročný zo Senice a 66-ročný z Nedožier, o ktorom sa predpokladá, že lietadlo pilotoval. Obaja muži po páde zahynuli, lietadlo bolo úplne zdevastované, kabína rozbitá a stroj nepoužiteľný.

15. júla 2009 - Ultraľahké lietadlo spadlo na letisku v Ražňanoch, okres Sabinov. Na základe zistení polície išlo o povolený cvičný let. Pri páde utrpel 63-ročný pilot zranenia, ktorým na mieste podľahol. Druhého 34-ročného člena posádky lietadla po oživovaní previezli s ťažkými zraneniami do nemocnice, tým na druhý deň podľahol.

18. augusta 2010 - Pri Partizánskom sa zrútilo športové lietadlo, nehoda si vyžiadala životy dvoch ľudí. Podľa svedkov nehody sa pilot pokúšal vo vzduchu o vývrtku, ale akrobatický kúsok sa stal preňho i druhého človeka osudným.

5. júna 2011 - Do záhrady rodinného domu v obci Lipová pri Nových Zámkoch spadlo ultraľahké lietadlo. Na jeho palube boli dve osoby, ktoré boli s ľahkými zraneniami prevezené do novozámockej nemocnice. Posádku lietadla tvorili skúsení letci - 48-ročný muž zo Šale a 68-ročný muž z Bánova v okrese Nové Zámky.

6. mája 2012 - Letecké nešťastie v Liskovej v okrese Ružomberok si vyžiadalo dve obete. Išlo o manželský pár z Poľska. Lietadlo odštartovalo, urobilo zákrutu a spadlo do poľa za letiskom.

5. apríla 2015 - Ťažké zranenie utrpel občan Slovenskej republiky, ktorý pri severomaďarskom meste Sátoraljaújhely nezvládol pristávanie so závesným klzákom. Muž nezvládol pristávací manéver s rogalom a za doposiaľ neznámych okolností spadol do vinice.

8. mája 2015 - Pilot aeromobilu, ktorý podvečer havaroval na nitrianskom letisku v Janíkovciach, neutrpel pri havárii stroja žiadne vážnejšie poranenia. Unikátny aeromobil pilotoval jeho vynálezca a konštruktér, Štefan Klein, ktorý z havarovaného stroja vyšiel na vlastných nohách a sťažoval sa na bolesti lakťa a chrbta. Aeromobil padal z výšky približne 300 metrov, Klein stihol aktivovať padák, ktorý náraz stlmil. Spoločnosť AeroMobil vo svojom stanovisku informovala, že prototyp AeroMobil 3.0 je po havárii len mierne poškodený.

20. augusta 2015 - Neďaleko obce Červený Kameň v okrese Ilava sa dopoludnia pred pol desiatou zrútili dve lietadlá typu L 410, ktorých posádky nacvičovali hromadný zoskok. Jedno z lietadiel sa zrútilo do ťažko prístupnej oblasti sedla Chotuč a druhé asi dva kilometre od obce Červený Kameň. V každom z lietadiel boli dvaja piloti a 17 výsadkárov. Z celkovo 38 ľudí sedem nehodu neprežilo. Okrem troch parašutistov aj štyria piloti.

2. apríla 2016 - V Nitre v miestnej časti Zobor sa vo vzduchu stretli dve bezmotorové lietadlá. Jedno z nich narazilo do strechy rodinného domu, ktorú poškodilo. Druhý účastník nehody so svojím lietadlom bezpečne pristál na letisku v Janíkovciach. Podľa očitých svedkov bola príčinou havárie pravdepodobne malá vzdialenosť medzi bezmotorovými lietadlami a došlo vo vzduchu k ich kontaktu. Pilot z Čiech vo veku 38 rokov stihol z lietadla vyskočiť. S padákom pristál v záhrade a utrpel ľahké zranenia.

20. apríla 2016 - Pri hraničnom priechode Lysá Poľana v okrese Poprad sa zrútil vetroň. Nehodu jeho pilot neprežil, išlo o poľského občana. Pilot sa zúčastňoval medzinárodných pretekov v bezmotorovom lietaní FCC Gliding, ktoré sa konali na letisku v Prievidzi. Jeden pilot zaletel v závetrí do lesa a následne spadol.