Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Primátor Stropkova zložil sľub, medzi poslancami je šesť nových

Primátor mesta Stropkov Ondrej Brendza, archívna snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

V 18-člennom zastupiteľstve sú šiesti noví poslanci. Traja z predchádzajúceho volebného obdobia svoj mandát neobhájili a traja už nekandidovali.

Stropkov 17. novembra (TASR) – Na ustanovujúcom zasadnutí novozvoleného mestského zastupiteľstva v Stropkove v stredu (16. 11.) zložil sľub staronový primátor Ondrej Brendza (nezávislý). Po víťazstve v októbrových voľbách so ziskom 61,4 percenta, bude viesť samosprávu v treťom funkčnom období po sebe. O zasadnutí informoval hovorca stropkovskej radnice Peter Novák.

V príhovore primátor okrem iného zdôraznil, že nové volebné obdobie bude do značnej miery ovplyvnené globálnou politickou situáciou - vojnou na Ukrajine či energetickou krízou. "Ale aj menšinovou vládou na Slovensku, ktorá často komplikuje prácu samosprávam. Napriek týmto skutočnostiam sme pripravení od prvej chvíle napĺňať náš volebný program," uviedol Brendza.

V 18-člennom zastupiteľstve sú šiesti noví poslanci. Traja z predchádzajúceho volebného obdobia svoj mandát neobhájili a traja už nekandidovali. Najpočetnejšie zastúpenie budú mať 11 nezávislí poslanci, tri mandáty získala koalícia Smer-SD – Republika, dvoch poslancov má KDH, po jednom SNS a Hlas-SD. Svojím zastupovaním poveril primátor doterajšieho viceprimátora Petra Lehockého (KDH).

Pri zastupiteľstve bude pracovať päť komisií zložených z poslancov a odbornej verejnosti. Poslanci zvolili spomedzi seba aj členov mestskej rady.

Na zasadnutí taktiež schválili plat primátora. Základný plat predstavujúci 2,81-násobok priemernej mzdy v hospodárstve za predchádzajúci rok bol navýšený o 40 percent.

Najbližšie pracovné zasadnutie poslancov je naplánované na 14. decembra, najdôležitejším bodom bude rozpočet na budúci rok.