Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

Prioritou Sabinova je oprava kultúrneho centra a školských zariadení

Na ilustračnej snímke Sabinov Foto: TASR - Milan Kapusta

Radnica tiež hľadá záujemcov o podnikanie, keďže v meste je vysoká miera nezamestnanosti.

Sabinov 11. januára (TASR) – Mesto Sabinov plánuje v tomto roku použiť z vlastných prostriedkov okolo 300.000 eur na rozvojové aktivity mesta. Na väčšie projekty chce radnica získať finančné príspevky z eurofondov a iných podporných programov. Prioritou pre tento rok je rekonštrukcia a modernizácia mestského kultúrneho strediska, kde chcú vyriešiť aj zateplenie budovy. Radi by sa pustili do ďalších opráv školských zariadení, predovšetkým materských škôl a základnej umeleckej školy. Mesto plánuje pokračovať v oprave miestnych komunikácií. V oblasti bývania chce pripraviť podmienky na individuálnu bytovú výstavbu a postaviť aspoň jednu bytovku s nájomnými bytmi. Informoval primátor Sabinova Peter Molčan.

"Osobitnú pozornosť venujeme stabilizácii mladých rodín z hľadiska bývania. Pripravujeme lokalitu a pozemky pre výstavbu rodinných domov formou individuálnej bytovej výstavby. Na Mlynskej ulici by sme chceli postaviť nájomné byty, minimálne jeden bytový dom so 16 bytmi v rozpočtovom náklade 900.000 eur. Postupne každý rok by sme to rozširovali. K tomu sme pripravovali technickú a dopravnú infraštruktúru, ktoré sme zahrnuli do rozpočtu," uviedol primátor. Molčan doplnil, že v správe mesta je teraz okolo 300 nájomných bytov. Perspektívne mesto plánuje do desiatich rokov postaviť ďalších 180 nájomných bytov, čo je osem až desať bytových domov. Mesto by tak malo mať vyriešený problém z hľadiska poskytnutia bývania predovšetkým mladým rodinám.

Radnica tiež hľadá záujemcov o podnikanie, keďže v meste je vysoká miera nezamestnanosti. Ponúka im priestory v hnedých priemyselných zónach. Molčan uviedol, že v platnosti je už zákon o podpore najmenej rozvinutých okresov, čo by im mohlo pomôcť. Aktuálne rokujú s dvomi záujemcami. Ide o oblasť služieb.

Uplynulý rok hodnotí Molčan ako úspešný. Mesto realizovalo 21 investičných akcií v objeme takmer 2 milióny eur. "Je to značná čiastka vzhľadom na náš desaťmiliónový rozpočet. Podarilo sa nám to aj vďaka podpore z eurofondov. Najväčšie investície boli do školských zariadení," povedal primátor. Mesto na sklonku minulého roka dokončilo rekonštrukciu Materskej školy na Ulici 17. novembra za viac ako 240.000 eur. Jej obnova pozostávala zo zateplenia, výmeny okien, dverí a strechy, tiež z vnútorného vybavenia novým nábytkom a zakúpenia informačno-komunikačnej techniky. Náklady vo výške 85 percent uhradil Európsky fond regionálneho rozvoja, desať percent zafinancoval štát a mesto investovalo do projektu päť percent vlastných zdrojov.

Molčan doplnil, že vlani vytvorili v Sabinove aj nízkoprahové sociálne zariadenie vrátane komunitného centra, na čo získali dotáciu vo výške 400.000 eur. "Našli sme aj vlastné prostriedky na prípravu technickej a dopravnej infraštruktúry na bývanie. Čo je dôležité, všetky investície sa nám podarilo zrealizovať bez zadlženosti mesta, to znamená, nebrali sme si úvery," povedal primátor.