Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Protipovodňový vozík dostali dobrovoľní hasiči v Strážach pod Tatrami

Na archívnej snímke primátor Popradu Jozef Švagerko Foto: TASR/Oliver Ondráš

Rozhodol o tom primátor Popradu Jozef Švagerko.

Poprad 28. decembra (TASR) - Protipovodňový vozík, ktorý dostalo mesto Poprad v závere roka od Ministerstva vnútra SR, bude mať svoj domov v mestskej časti Stráže pod Tatrami. Rozhodol o tom primátor Popradu Jozef Švagerko. „V Strážach máme najväčší problém s vodou, a preto si Stráže takúto techniku zaslúžia. Je to však vozík pre celé mesto Poprad, takže ak aj niekde inde vyvstane potreba jeho využitia, bude k dispozícii,“ vysvetlil primátor.

Mesto Poprad je jednou zo 621 samospráv na Slovensku, ktoré protipovodňový vozík dostali. Špeciálna technika bude umiestnená priamo v obciach, kde bude k dispozícii pre dobrovoľných hasičov na zásahy v čase záplav. „Vozík má plávajúce čerpadlo, kalové čerpadlo, elektrocentrálu, povodňové bariéry a ďalšie veci, s ktorými sa dá pomáhať v prípade povodní,“ priblížil riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch.

Distribúcia vozíkov do 621 samospráv po celom Slovensku bola súčasťou projektu Aktívne protipovodňové opatrenia, ktorý je financovaný z Kohézneho fondu prostredníctvom Operačného programu Životné prostredie. Hodnota jedného vozíka je zhruba 14.500 eur. „Sme radi, že primátor rozhodol prideliť vozík Strážam, pretože tie sú v Poprade najviac ohrozené povodňami. Ale samozrejme, ak bude treba, budeme pomáhať aj v iných častiach,“ doplnil tajomník Dobrovoľného hasičského zboru Poprad - Stráže Milan Palko.