Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Prvá investícia vo vranovskom Ferove má svojich zástancov i odporcov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zástancov, ale aj svojich odporcov má nová investícia, ktorá smeruje do mesta Vranov nad Topľou. Súkromná firma plánuje v priemyselnom parku Ferovo spracovávať elektroodpad.

Vranov nad Topľou 17. marca (TASR) - Zástancov, ale aj svojich odporcov má nová investícia, ktorá smeruje do mesta Vranov nad Topľou. Súkromná firma plánuje v priemyselnom parku Ferovo spracovávať elektroodpad špeciálnymi plazmovými procesmi. Nespokojní Vranovčania sa v tejto súvislosti obávajú nebezpečnej spaľovne. Investor však hovorí: "Nemáme najmenšiu pochybnosť o tom, že by sme v prípade Vranova nesplnili akékoľvek normy. Náš projekt so žiadnou spaľovňou neráta."

Vranovské Mestské zastupiteľstvo (MsZ) schválilo v polovici minulého roka podmienky prenájmu pozemkov spoločnosti Plasma Energy v priemyselnom Ferove, ktoré čaká dlhé roky na prvého investora. Banskobystrická firma tam chce postaviť prevádzku spracujúcu elektroodpad napríklad z nepotrebných počítačov, telefónov prípadne motorových vozidiel. "Máme záujem hlavne o kovy, akými sú meď či cín. V prípade automobilov chceme spracovávať iba ich káblové zväzky," zdôraznil zástupca investora Milan Hnáta.

Plánovanou investíciou sa v rámci procesu EIA aktuálne zaoberá Ministerstvo životného prostredia SR. Svoj nesúhlas s projektom vyjadrili na poslednom rokovaní MsZ viacerí jeho nováčikovia, ktorí zaň vlani nehlasovali. Opierajú sa o reakcie nespokojných Vranovčanov, ako aj negatívne stanovisko k zamýšľanej investícii zo strany regionálnych hygienikov. Na margo toho zorganizoval investor v týchto dňoch vo Vranove odborný seminár, aby technológiu zhodnocovania elektroodpadu cez plazmové splyňovanie detailne vysvetlil.

"Proces pozostáva zo zahriatia odseparovaných častí pôvodného elektroodpadu na teplotu niekoľko tisíc stupňov. V jadre plazmového oblúka je v reaktore teplota až 10.000 stupňov Celzia. Vznikajú pri nej tri zložky materiálov – kovová zliatina, syntézny plyn a pecná troska. Kovové odliatky a troska sú určené na ďalšie spracovanie a syntézny plyn sa po prečistení zhodnotí na elektrickú energiu," informoval Hnáta.

Uvedený proces prebieha podľa jeho slov v dusíkovej atmosfére bez prítomnosti kyslíka. "Preto tu neprichádza k horeniu, a preto sa v žiadnom prípade nedá hovoriť o spaľovaní alebo dokonca o spaľovni. Táto technológia je odporúčaná usmerneniami Európskej komisie ako vhodná na zhodnocovanie odpadov," reagoval zástupca investora na kritické hlasy poslancov obávajúcich sa nového zdroja znečistenia.

Firma sľubuje v prípade realizácie projektu on-line monitoring emisií, ktoré bude produkovať výroba. "Už teraz môžem garantovať, že všetko, čo by mohlo ísť do ovzdušia, bude na úrovni nula celá niečo, bude to na hranici merateľnosti. V niekoľkých rodinných domoch, kde spaľujú uhlie alebo drevo, vygenerujú podstatne viac škodlivín, ako vygenerujeme my za celý rok," tvrdí Hnáta.

"Nedôverujem takýmto projektom. Neverím, že nemajú žiadne účinky na zdravie občanov. Ozaj nám to pre tých 12 pracovných miest nestojí za to," konštatoval poslanec MsZ Jozef Baran (Smer-SD). Prekáža mu blízkosť zámeru s obytnou zónou, ako aj to, že by mohol v budúcnosti odradiť od investovania vo Vranove ďalších záujemcov. V tejto súvislosti chce iniciovať ukončenie spolupráce medzi mestom a spoločnosťou Plasma Energy.

"Osobne mám iný názor, neobávam sa negatív v súvislosti s týmto projektom. V Prahe takáto prevádzka funguje v širšom centre mesta, majú ju aj v poľskom Rzeszówe," uviedol poslanec Ľubomír Pidaný (nezávislý). "Z technického hľadiska táto technológia sama o sebe, ak bude všetko dodržané, by nemala byť hrozbou," domnieva sa Vranovčan Andrej Sabolčák, účastník nedávneho seminára, ktorý má dlhoročné skúsenosti s prácou v oblasti energetiky.