Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

Prešovský kraj zaznamenal vlani pokles tržieb v autobusovej doprave

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Cestujúcich bolo medziročne o 35,7 percenta menej. Kým v roku 2019 ich bolo 21,3 milióna o rok neskôr už 13,7 milióna.

Prešov 1. apríla (TASR) – Tržby v prímestskej autobusovej doprave Prešovského samosprávneho kraja poklesli dopravcom v minulom roku o 3,8 milióna eur. Klesol aj počet cestujúcich. Bolo ich o 7,6 milióna menej ako rok predtým. Vyplýva to zo správy o vyúčtovaní zálohového príspevku za služby vo verejnom záujme. Na ostatnom zasadnutí sa ňou zaoberali poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK).

"Výkony boli znížené približne o dva milióny kilometrov. Samozrejme, čo sa týka výpadku tržieb, zaslali sme žiadosť aj na ministerstvo dopravy a financií," uviedol vedúci odboru dopravy Úradu PSK Alexander Galajda. Verí, že v apríli budú vedieť konečné stanovisko, čo sa týka preplatenia výpadku tržieb.

PSK vyčlenil na minulý rok pre dopravcov 27 miliónov eur. S rovnakou sumou ráta pre nich v rozpočte i v tomto roku. V roku 2019 mali tržby viac ako 12,9 milióna eur a minulý rok viac ako 8,9 milióna eur.

Cestujúcich bolo medziročne o 35,7 percenta menej. Kým v roku 2019 ich bolo 21,3 milióna o rok neskôr už 13,7 milióna. Podľa predloženej správy je dôvodom najmä úbytok cestujúcich študentov, ako aj zatvorenie prevádzok a prijatie ďalších protipandemických opatrení.

Nákup ochranných prostriedkov pre vodičov a sanitácia autobusov si vyžiadali v minulom roku náklady 550.000 eur.

V PSK zabezpečujú prímestskú autobusovú dopravu SAD Prešov, SAD Humenné, SAD Poprad a Bus Karpaty Stará Ľubovňa.