Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

V Prešovskom kraji je zaočkovaných vyše 450 zamestnancov ZSS

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prešovský samosprávny kraj sa pripravuje aj na očkovanie prijímateľov sociálnych služieb.

Prešov 20. januára (TASR) – V zariadeniach sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja vakcínu proti ochoreniu COVID-19 dostalo už takmer 32 percent personálu. TASR o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

„K dnešnému dňu je zo 1422 zamestnancov pracujúcich v 25 ZSS v pôsobnosti PSK zaočkovaných 453 ľudí, čo predstavuje 31,8 percenta," uviedla Jeleňová s tým, že časť z nich bola očkovaná individuálne a časť skupinovo.

Ako povedala, poskytovatelia sociálnych služieb využívajú v rámci očkovania prioritných skupín možnosť individuálneho očkovania zamestnancov prostredníctvom online systému vakcinačných centier v nemocniciach v Prešove, Humennom a Poprade. K strede tak bolo zaočkovaných 305 zamestnancov.

„V spolupráci s krajskou samosprávou a štatutármi zariadení súbežne prebieha aj skupinové očkovanie v ústavných zdravotníckych zariadeniach v Prešovskom kraji, konkrétne v nemocniciach v Starej Ľubovni, Bardejove, Svidníku a v Snine. Doteraz túto možnosť využili Domov pre seniorov v Starej Ľubovni, Domov sociálnych služieb (DSS) v Legnave, Senior dom Svida vo Svidníku, DSS v Brezovičke a DSS v Sabinove. Celkovo skupinovým očkovaním proti novému koronavírusu prešlo 148 zamestnancov," vysvetlila Jeleňová.

PSK sa pripravuje aj na očkovanie prijímateľov sociálnych služieb. „Aktuálne monitoruje záujem v jednotlivých zariadeniach, ktoré konzultujú s ošetrujúcim lekármi zdravotný stav klientov i možnosť očkovania. Podľa predbežných informácií vakcináciu klientov po oficiálnom spustení chce medzi prvými absolvovať Centrum sociálnych služieb Domov pod Tatrami v Batizovciach a Domov pre seniorov v Starej Ľubovni, kde u klientov evidujú vysoký záujem presahujúci 90 percent," povedala Jeleňová.

Kraj v procese národnej vakcinácie, ktorej garantom je ministerstvo zdravotníctva, poskytuje súčinnosť, mapuje možnosti, sprostredkováva informácie a zabezpečuje potrebnú logistiku očkovania prioritných skupín zariadení sociálnych služieb.