Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

V Radaticiach si pripomenuli obete pádu bombardéra v roku 1944

Na archívnej snímke pietna spomienka pri pamätníku leteckého nešťastia pri Obecnom úrade v obci Radatice v okrese Prešov. Radatice 16. septembra 2019. Foto: TASR – Maroš Černý

Obec z dotácie od úradu vlády SR vo výške 600 eur obnovila pamätník pri obecnom úrade, ktorý pripomína spomenuté udalosti.

Radatice 21. septembra (TASR ) – Pamiatku ôsmich poľských obetí pádu britského bombardéra Handley Halifax Mk. V si v utorok pripomenuli v obci Radatice v okrese Prešov. Lietadlo bolo v službách Royal Air Force počas druhej svetovej vojny a 28. decembra 1944 ho zostrelil nemecký stíhač. Havarovalo na Hájnikovej lúke.

"Minulý rok sme museli pre pandémiu ochorenia COVID-19 pietnu spomienku zrušiť. V tomto roku sme sa ju napriek prísnym epidemiologickým opatreniam rozhodli usporiadať, pretože pre všetky zúčastnené strany ide o veľmi dôležitú vec. Na mieste pádu sa uskutočnila prvá časť spomienky a druhá pred obecným úradom, kde odzneli slávnostné príhovory hostí," uviedla pre TASR starostka Radatíc Gabriela Viazanková.

Súčasťou podujatia boli prelety lietadiel Vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove.

Obec z dotácie od úradu vlády SR vo výške 600 eur obnovila pamätník pri obecnom úrade, ktorý pripomína spomenuté udalosti.

"Dosypali sme ozdobný kameň, obnovili písmo na pamätnej doske a vyčistili sme pamätník. Sú to úpravy, ktoré realizujeme takmer každý rok s výnimkou obnovy písmen. V takom prípade to považujeme za veľmi užitočné financie, ktoré nám pomohli a majú za účel, že z pamätného miesta je dôstojné miesto pred obecným úradom," doplnila Viazanková.

Pred dvomi rokmi obec zrekonštruovala miesto pádu lietadla. Pribudol tam nový trojmetrový kríž, informačná tabuľa v troch jazykoch, ako aj lavičky pre turistov.