Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Prešovský kraj

Prví Rómovia sa v Kojaticiach sťahujú do domov, ktoré sami postavili

Kojatice, archívne foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Postavené domy sú iba jednoduchými príbytkami s rozlohou 25 metrov štvorcových. Rómovia sa na nich môžu podieľať aj architektonicky.

Kojatice 9. októbra (TASR) – V obci Kojatice v okrese Prešov si Rómovia už dva roky stavajú svoje príbytky s tým, že môžu spolupracovať na ich architektonickom návrhu a sú pripravení použitý stavebný materiál splácať.

Ako informovala Romana Medveďová z organizácie Člověk v tísni - Slovensko, rodiny z miestnej osady si sporia na svoje domy, realizujú ich výstavbu a splácajú materiál v rámci Programu bývania organizovaného touto neziskovou organizáciou.

Prvé tri rodiny sa už do svojich domov nasťahovali a ďalšie sa v týchto dňoch pustili do murovania stien. Domy stavajú z bieleho pórobetónu a skôr ako materiál dostali, museli si najprv jeden rok na stavbu sporiť.

"Ak preukážu schopnosť odkladať si peniaze, následne získajú mikropôžičku vo forme materiálu a môžu si pod odborným dohľadom svoj dom postaviť. Pozemok je v dlhodobom prenájme obce," uviedla Medveďová.

Postavené domy sú iba jednoduchými príbytkami s rozlohou 25 metrov štvorcových, avšak Rómovia sa na nich môžu podieľať aj architektonicky, keďže projekty vytvorili architekti - dobrovoľníci v rámci iniciatívy Architekti v osade.

Projekt v Kojaticiach je výsledkom spolupráce neziskovej organizácie Člověk v tísni - Slovensko, miestnej samosprávy a ďalších partnerov a mal by priniesť lepšie podmienky na bývanie v osade.