Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Na železničnom priecestí v obci Rožkovany pribudnú závory

Ilustračná fotografia. Foto: TASR – František Iván

Na železničnom priecestí pred obcou Rožkovany 24. septembra 2019 pri dopravnej nehode vlaku a osobného motorového vozidla prišli o život tri ženy.

Bratislava/Rožkovany 27. októbra (TASR) - Na železničnom priecestí v obci Rožkovany v okrese Sabinov, kde v septembri minulého roka došlo k tragickej dopravnej nehode, pribudnú závory aj priechod pre peších. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) ukončili proces verejného obstarávania a uzavreli zmluvu so zhotoviteľom projektu a realizátorom zmien na spomenutom priecestí. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová.

Rekonštrukcia priecestia bude stáť 803.950 eur bez DPH a zrealizuje ju bratislavská spoločnosť Kumat, spol. s. r. o.

"Práce na priecestí by sa mali začať realizovať v najbližšom období. Predpokladaný termín dokončenia stavby je plánovaný na august 2021 v prípade, že sa nevyskytnú žiadne ťažkosti, či už technického charakteru alebo v súvislosti so súčasnou epidemiologickou situáciou," dodala Feik Achbergerová.

Ozrejmila, že ŽSR preferovali vybudovanie obratiska autobusov medzi železničnou traťou a obcou Rožkovany. "Toto riešenie by znížilo možnosti kolízie peších s koľajovými vozidlami a najmä s cestnými vozidlami v tejto križovatke. Po pripomienkovom konaní všetkých zúčastnených strán bol nakoniec vybraný variant so zastávkami na ceste I/68. Znamená však zvýšený pohyb prechádzajúcich cestujúcich cez koľaje a cez cestné komunikácie. Zároveň pre ŽSR znamená vyššie investičné náklady z dôvodu budovania obojstranných prechodov pre peších," uviedol generálny riaditeľ ŽSR Miloslav Havrila.

Na železničnom priecestí pred obcou Rožkovany 24. septembra 2019 pri dopravnej nehode vlaku a osobného motorového vozidla prišli o život tri ženy. K viacerým tragickým dopravným nehodám tam došlo aj v minulosti.