Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Rusíni počas víkendu oslávia v Medzilaborciach svoj deň

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Tradičnými rusínskymi "baštami" na Slovensku sú severovýchodné okresy Snina, Humenné, Medzilaborce, Stropkov, Svidník, Bardejov a Stará Ľubovňa, ale čoraz viac Rusínov žije i vo veľkých mestách.

Medzilaborce 10. júna (TASR) – Rusíni, tretia najpočetnejšia národnostná menšina na Slovenku, oslávia počas víkendu v meste Medzilaborce "svoj deň". Ako TASR informoval člen Rusínskej obrody na Slovensku (ROS) Jozef Badida, 12. jún si slovenskí Rusíni za svoj sviatok nevybrali náhodne.

"Tento dátum sa historicky spája so zavŕšením prvého zjazdu slovanských národov rakúsko-uhorskej monarchie v roku 1848, počas 1. ČSR sa v Prešove organizovali masové oslavy Dní rusínskej kultúry a v roku 1933 bol opäť v Prešove, na námestí pred terajším Divadlom Jonáša Záborského, odhalený pamätník veľkému rusínskemu buditeľovi Alexandrovi Duchnovičovi," priblížil. Medzilaborce zas Rusíni vnímajú ako svoje "hlavné mesto".

Oslavám Dňa Rusínov 2021 bude v piatok 11. júna predchádzať položenie kvetov na hrob najvýznamnejšieho rusínskeho politika 19. storočia, poslanca uhorského snemu, cisárskeho vyslanca a spoluzakladateľa Matice slovenskej Adolfa Dobrianskeho v obci Čertižné. Hlavná časť podujatia sa uskutoční v sobotu (12.6.). Slávnostný sprievod širokej verejnosti od Mestského úradu v Medzilaborciach k domu kultúry je naplánovaný na 15.30 h, pričom v cieli si zúčastnení pripomenú i 30. výročie prvého Svetového kongresu Rusínov konaného v roku 1991 práve v Medzilaborciach. Na mieste sa tiež následne uskutoční i kultúrny program. "Bodkou za celým podujatím by mali byť slávnostné bohoslužby v medzilaborských chrámoch v nedeľu 13. júna doobeda," doplnil Badida.

Tradičnými rusínskymi "baštami" na Slovensku sú severovýchodné okresy Snina, Humenné, Medzilaborce, Stropkov, Svidník, Bardejov a Stará Ľubovňa, ale čoraz viac Rusínov žije i vo veľkých mestách. Karpatskí Rusíni žijú okrem Slovenska vo viacerých krajinách sveta ako Poľsko, Ukrajina, Maďarsko, Rumunsko, Srbsko či USA.