Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

S výstavbou OC Forum v Poprade sa už začalo, hotové bude na jeseň 2015

Na snímke pohľad na stavbu Obchodného centra Fórum na Námestí svätého Egídia v Poprade 9. júla 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Začiatok reálnej výstavby OC víta aj samospráva a primátor Popradu Anton Danko.

Poprad 9. júla (TASR) – Stavebné práce na novom obchodnom centre (OC) Forum v Poprade sú už v plnom prúde. Po tom, čo zhotoviteľ stavby zbúral starý objekt Prioru, sa aktuálne pracuje na budovaní základov novej budovy. „Začala sa výstavba nosných konštrukcií a základov, máme zazmluvnených subdodávateľov stavby a na prelome roka by sme chceli nosnú konštrukciu budovy dokončiť. Následne sa bude v roku 2015 pokračovať v dokončení objektu,“ priblížil aktuálny stav na dnešnej tlačovej konferencii v Poprade generálny riaditeľ spoločnosti Gemo Holding, a. s., z Olomouca Bohumír Mach.

Firma je jednak zhotoviteľom stavby, ale aj čiastočným investorom a jej riaditeľ predpokladá, že na jeseň budúceho roku by mohli nové OC otvoriť. So začatím výstavby sa čakalo na zaistenie vysokého percenta prenajatia vrátane dohôd s medzinárodnými značkami. V súčasnosti je prenajatých cca 72 % z celkovej plochy 22.000 štvorcových metrov.

„Je to výnimočné, pretože takéto vysoké percento zazmluvnenia zo strán nájomcov ešte pred dokončením stavby sme v našej spoločnosti doposiaľ nemali,“ zdôraznil riaditeľ investora, spoločnosti Multi Development so sídlom v Prahe, Luboš Kočí. Podľa neho má nové centrum perspektívu do budúcnosti, a to aj napriek tomu, že v Poprade majú sídla ďalšie dve obchodné centrá. Výhodu v OC Forum vidí predovšetkým v tom, že ide o vnútromestské centrum s viacerými prevádzkami s menšou rozlohou.



„Navyše cítime záväzok voči mestu i jeho obyvateľom, ktorí boli voči nám v uplynulých rokoch veľmi tolerantní. Budeme sa snažiť tento projekt v lokalite centra mesta na Námestí sv. Egídia dokončiť včas a na takej úrovni, aby sme naň mohli byť my i obyvatelia v budúcnosti hrdí,“ ubezpečil Kočí. Bývalý objekt Prioru totiž niekoľko rokov chátral a nebol využívaný, keďže v čase krízy investor tento projekt odsunul.

Začiatok reálnej výstavby OC víta aj samospráva a primátor Popradu Anton Danko konštatoval, že "po dostavaní budeme môcť konštatovať, že je v meste o jednu veľkú dieru menej". V podtatranskej metropole sú totiž rozostavané ďalšie dva projekty, a to objekt bývalého pivovaru a centrum HORSE.

Stavba OC Forum bude zakomponovaná do svahovitého terénu a po dokončení bude v tvare písmena L. Má tu byť viac ako 100 prevádzok na troch poschodiach a prácu by tu na budúci rok mohlo nájsť cca 350 ľudí z regiónu. Priamo v objekte OC bude aj zastávka Mestskej hromadnej dopravy a asi 450 parkovacích miest. Celkové náklady na výstavbu predstavujú sumu takmer 50 miliónov eur.