Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

Sídlisko Nový Poprad sa stavať nebude, mesto chce pozemky využiť inak

Dôvodom je fakt, že investor nedokázal nájsť finančné prostriedky na plnenie zmluvy.

Poprad 10. júla (TASR) – Sídlisko Nový Poprad sa nakoniec stavať nebude. Mesto totiž po vzájomnej dohodne zrušilo všetky zmluvné vzťahy so spoločnosťou Tenzona Invest, s.r.o., ktorá mala výstavbu sídliska realizovať, a to s účinnosťou od 11. júla. Dôvodom je fakt, že investor nedokázal nájsť finančné prostriedky na plnenie zmluvy. Samospráva však chce pozemky o výmere asi 20.000 štvorcových metrov využiť inak.

„Chceme na rokovanie Mestského zastupiteľstva (MsZ), ktoré bude 11. augusta, poslancom predložiť návrh, aby sa predmetné pozemky vyčlenili na výstavbu nájomných bytových domov, najviac však štvorpodlažných, prípadne na výstavbu rodinných domov,“ uviedol dnes na tlačovej konferencii primátor Popradu Anton Danko s tým, že mesto je pripravené vybudovať potrebnú infraštruktúru z vlastných zdrojov. Pozemky neďaleko stojaceho sídliska Juh 3. by sa následne predávali o výmere maximálne 300 štvorcových metrov. Cieľom samosprávy je poskytnúť priestor na výstavbu strednej triede.

„Ďalšou alternatívou je kombinácia spomínaných možností, teda by tam boli aj parcely pre rodinné domy, ale aj priestor na nájomné bytovky,“ doplnil viceprimátor mesta Poprad Milan Baran. O tom, ktorá alternatíva sa nakoniec prijme, budú môcť rozhodnúť aj občania Popradu. Môžu hlasovať formou ankety uverejnenej na internetovej stránke mesta, posledné slovo však budú mať poslanci MsZ.

Na sídlisku Nový Poprad malo byť vybudovaných 262 bytov v šiestich etapách, pričom územné rozhodnutie na celý obytný súbor bolo vydané ešte vo februári 2010. Predpokladané náklady na výstavbu boli pred štyrmi rokmi stanovené na cca 30 miliónov eur. Mesto najprv plánovalo pozemky poskytnuté investorovi vymeniť za 20 nájomných bytov. Neskôr v roku 2013 prešiel na MsZ návrh o budúcej kúpnej zmluve na 43 bytových jednotiek na novom sídlisku v prípade získania dotácie z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Na otázku jedného z novinárov, prečo mesto projekt výstavby rodinných domov alebo nájomných bytoviek nerealizovalo ešte v roku 2010, keď podpisovalo zmluvu so spoločnosťou Tenzona Invest, primátor neodpovedal.