Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Na Skalnatom plese vyrástla rodinka gigantických snehuliakov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

V lyžiarskych strediskách na Štrbskom Plese a v Tatranskej Lomnici je momentálne od 65 do 70 centimetrov snehu a podmienky na lyžovanie sú veľmi dobré.

Vysoké Tatry 15. januára (TASR) - V tatranských lyžiarskych strediskách je už pravá zimná nálada. Po výdatnom snežení pripadlo vo Vysokých Tatrách od 25 do 30 centimetrov prírodného snehu, pre lyžiarov je otvorených 23 zjazdoviek a lyžovačku si užívajú na 19 kilometroch tratí. "Na Skalnatom plese dokonca vyrástli štyria megasnehuliaci, ktorí sú aj túto zimu milou atrakciou najmä pre malých návštevníkov. Vyfotiť sa s nimi a odniesť si spomienku spod Lomnického štítu môžu všetci výletníci, ktorí zavítajú k výstupnej stanici 15-miestnej kabínkovej lanovky na Skalnatom plese," informovala hovorkyňa Tatry Mountain Resorts (TMR) Zuzana Fabianová.

Sneh na megasnehuliakov sa navážal už pred Vianocami, ale až v týchto dňoch sa ich podarilo vymodelovať do požadovaného tvaru. Rodinku štyroch snehuliakov, mamu, otca a dve deti, stavalo šesť ľudí. Autorom myšlienky je Adam Bakoš, umelecký sochár z Tatranského ľadového dómu na Hrebienku. Priemer snehuliakov má 5,5 metra, na sedem metrov vysokých snehuliakov, pri ktorých sa malý lyžiar cíti ako trpaslík, sa použilo 175 kubických metrov technického snehu. "Sneh použitý na výrobu snehuliakov váži zhruba toľko ako 33 osobných automobilov. Rodinka obrov – lyžiarov je v očakávaní a do konca zimnej sezóny sa rozrastie o ďalšieho snežného potomka," upozornila Fabianová.

V lyžiarskych strediskách na Štrbskom Plese a v Tatranskej Lomnici je momentálne od 65 do 70 centimetrov snehu a podmienky na lyžovanie sú veľmi dobré. V Starom Smokovci sa lyžuje na 40 centimetroch snehu a k dispozícii sú dve zjazdovky na Jakubkovej lúke. "Veríme, že ďalšia snehová nádielka nám pomôže otvoriť najdlhšiu sánkarskú dráhu z Hrebienka do Starého Smokovca. Na svoju tohtoročnú premiéru sa postupne pripravuje aj najstrmšia zjazdovka z Lomnického sedla, kde prírodný sneh pomaly pribúda. Na otvorenie najťažšej zjazdovky nám treba aspoň 1,5 metra prírodného snehu, takže čakáme, ako zamieša karty predpovedaná arktická zima v najbližších dňoch," dodal Juraj Chovaňák z TMR.