Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

SKOK predstavil program pre východné Slovensko

Juraj Miškov Foto: TASR - Pavel Neubauer

Slovenská občianska koalícia (SKOK) by chcela v okresoch s najvyššou nezamestnanosťou zaviesť po celom Slovensku takzvané bezdaňové zóny.

Prešov 15. mája (TASR) – Slovenská občianska koalícia (SKOK) by chcela v okresoch s najvyššou nezamestnanosťou zaviesť po celom Slovensku takzvané bezdaňové zóny, ktoré by motivovali podnikateľov prichádzať do najchudobnejších regiónov. Povedal to dnes na tlačovej besede v Prešove jej predseda strany Juraj Miškov.

"Mal by to byť program, ktorý zabezpečí, aby všetky právnické osoby, ktoré sú registrované na tomto území, mohli byť oslobodené od dane z príjmu. Nebojíme sa, že výpadok na dani z príjmu by mal byť zásadný. Súčasťou toho bude aj to, že povieme, odkiaľ vezmeme peniaze, ktoré by týmto opatrením mohli chýbať. Na druhej strane, myslíme si, že toto môže generovať zvýšený objem práce. Nebudeme pozerať len na priamy výpadok peňazí z dane z príjmov právnických osôb, avšak štát bude mať dodatočný kapitál z odvodov a z dani z príjmov fyzických osôb, ktoré by tam mali prácu. Konkrétne by sa to na východnom Slovensko mohlo týkať menších aglomerácií, dobrým príkladom je Snina, Bardejov a možno Stropkov," vysvetlil člen Programovej rady strany SKOK Ján Šubák.

Ďalším z opatrení pre východné Slovensko by mohla byť elektrifikácia železničnej trate medzi Bánovcami nad Ondavou a Sninou, znovuobnovenie protipovodňových opatrení či modernizácia vojenského výcvikového priestoru pri Kamenici nad Cirochou, po vzore nedávno rekonštruovaného vojenského výcvikového priestoru Lešť, ktoré by prinieslo prácu do regiónu, európske peniaze i reklamu regiónu na medzinárodnej úrovni. Taktiež je podľa predstaviteľov strany SKOK na východe prvoradé venovať sa ekologickej obnove regiónu, zalesňovaniu či zarybňovaniu, čo by tiež prinieslo prácu najmä pre skupiny ľudí s nižším vzdelaním.

Strana dnes v Prešove predstavila program pre východ, avšak pre všetky regióny pripravuje samostatné opatrenia. Z priorít pre celé Slovensko jej predstavitelia spomenuli najmä takzvané bezdaňové zóny i zmenu volebného systému tak, aby aspoň polovica poslancov bola volená priamo v jednotlivých regiónoch Slovenska.

"Zvyšovanie životnej úrovne vidieka a znižovanie regionálnych rozdielov. Toto je to, čo považuje SKOK za skutočne dôležité. Sú to totiž základné podmienky sociálnej stability v krajine," uviedol Šubák.