Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

V kaplnke prešovského Gymnázia sv.Moniky sú uložené 4 vzácne relikvie

Učiteľka náboženstva, rehoľná sestra Luciana v kaplnke na Gymnáziu sv. Moniky v Prešove, kde sú uložené štyri vzácne relikvie svätcov. Jednou z nich je i relikvia sv. Moniky patrónky tamojšej strednej školy. Foto: TASR/Ján Lašák

V súčasnosti sú obsahom relikviára na škole štyri relikvie - sv. Moniky, sv. Augustína, sv. Kláry z Kríža a sv. Mikuláša Tolenstínskeho.

Prešov 9. marca (TASR) – Kaplnku v budove Gymnázia sv. Moniky v Prešove považujú učitelia i študenti za srdce školy. V nej sa stretávajú nielen pri bohoslužbách, slávnostných príležitostiach, ale chodia si tam i oddýchnuť a načerpať povzbudenie.

Za jeden z najvýznamnejších historických okamihov školy sa všeobecne považuje 25. apríl 2002 spojený s vizitáciou kaplnky a posviackou jej relikviára. Gymnázium sv. Moniky sa tak ako jedna z mála škôl na Slovensku môže pochváliť relikviou svojho patróna.

Sv. Monika je patrónkou vrúcne milujúcich manželiek a obetí zneužitia. Vďaka jej trpezlivosti a vytrvalosti v modlitbách sa jej pohanský muž a jeden z jej troch synov, Augustín - „syn mnohých sĺz“, obrátili a prijali katolícku vieru.

Pre Gymnázium sv. Moniky priniesol relikvie augustinián Milan Hermanovský. Slávnostnú sv. omšu posviacky relikviára celebroval vtedajší biskup Bernard Bober spolu so siedmimi kňazmi. Riaditeľ gymnázia Pavol Petranský uviedol, že vtedy škola dostala veľký dar od Svätého Otca Jána Pavla II, a to: kalich, cibórium, paténa a štyri kňazské ornáty v základných liturgických farbách.

V súčasnosti sú obsahom relikviára na škole štyri relikvie - sv. Moniky, sv. Augustína, sv. Kláry z Kríža a sv. Mikuláša Tolenstínskeho. Medailóny s pozostatkami svätých sú uložené v sklenených dózach v tvare slzy.

Keď návštevník školy navštívi kaplnku, často tam môže nájsť študentov i učiteľov aj počas voľných hodín, keď nemajú vyučovanie. Jedni len tak sedia a odpočívajú, iní sú napríklad zahĺbení do čítania kníh. Každý deň tam prichádza aj učiteľka náboženstva rehoľná sestra Luciana.

„Kaplnka je srdce školy. Je to miesto, kam chodíme načerpať silu aj ďakovať, aj prosiť o silu pre každodenné učenie. Tie relikvie, ktoré tu máme, môžu byť učiteľom i žiakom blízke v tom, že máme príklady ľudí, ktorí boli obyčajnými ľuďmi a mohli sa na svojej životnej ceste priblížiť k Bohu,“ vysvetlila sestra Luciana.

Keďže škola dostala takýto zvláštny a neobyčajný dar, čo bolo nielen uznaním a vyznamenaním, vyplýval z neho aj veľký záväzok. Okrem výchovno-vzdelávacieho programu škola dbá a neustále pracuje i na duchovnej formácii učiteľov a žiakov.