Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Vo svidníckej nemocnici zomrel pacient, u ktorého potvrdili COVID-19

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Išlo o internistického pacienta, ktorý bol v nemocnici krátko hospitalizovaný.

Svidník 14. septembra (TASR) – Vo svidníckej nemocnici zomrel v uplynulých dňoch pacient, u ktorého neskôr potvrdili ochorenie COVID-19. Pre TASR to uviedla komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková. Išlo o internistického pacienta, ktorý bol v nemocnici krátko hospitalizovaný.

"Po náhlom úmrtí na pneumóniu výsledky testov potvrdili ochorenie COVID-19. Nemocnica otestovala 30 zdravotníkov, ktorí s pacientom mohli prísť do kontaktu. Výsledky všetkých sú negatívne. Zdravotníci budú opakovane preventívne otestovaní ešte na desiaty deň po kontakte s pacientom," uviedla Fedáková.

V nemocnici podľa jej slov aktuálne platí zákaz návštev na všetkých lôžkových oddeleniach a všetky potrebné protiepidemiologické opatrenia. "Doteraz u žiadneho iného pacienta koronavírus nebol potvrdený," dodala Fedáková.

Muž bol klientom Zariadenia sociálnych služieb (ZSS) Dotyk v Medzilaborciach. Podľa jeho riaditeľa Igora Mageru tam neevidujú žiadne prípady ochorenia COVID-19. To im bolo u spomenutého klienta nahlásené v piatok (11. 9.) po pitve.

"Okamžite sme testovali všetkých zamestnancov a klientov rýchlotestami, ktorých výsledky boli negatívne,
" povedal pre TASR Magera.

Podľa Daše Jeleňovej, hovorkyne Prešovského samosprávneho kraja (PSK), do ktorého pôsobnosti ZSS patrí, 70-ročný klient zariadenia bol hospitalizovaný na internom oddelení nemocnice vo Svidníku pre iné zdravotné ťažkosti bez typických príznakov ochorenia COVID- 19. V ZSS Dotyk sú, ako povedala, prijaté sprísnené hygienicko-epidemiologické opatrenia.

"Dnes prebehlo presnejšie PCR testovanie u všetkých 68 klientov a zamestnancov. V zariadení okrem dôsledného dodržiavania hygienických a epidemiologických režimov, zabezpečenia osobných ochranných pracovných prostriedkov (OOPP) sú zakázané návštevy a rovnako aj prijímanie nových klientov. Situácia je nateraz pokojná, pod kontrolou, nikto zo zamestnancov i prijímateľov sociálnej služby v zariadení nejaví príznaky ochorenia," dodala Jeleňová s tým, že situáciu monitoruje Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Humennom, ktorý rozhodne o ďalšom postupe a opatreniach v spomenutom zariadení.

Vo svidníckej nemocnici platí zákaz návštev na všetkých oddeleniach



Vo svidníckej nemocnici platí na základe odporúčania tamojšieho Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) od piatka (11. 9.) až do odvolania zákaz návštev na všetkých lôžkových oddeleniach. TASR o tom v pondelok informovala komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková.

Výnimkou je podľa jej slov návšteva pacienta v terminálnom štádiu ochorenia. Vtedy ju môžu absolvovať súčasne dve blízke osoby. "Ďalej je to návšteva kňaza alebo duchovného u ťažko chorých a zomierajúcich pre vysluhovanie sviatostí, jedna osoba pre sprevádzanie pacienta pri prepustení z nemocnice, jedna osoba u pacienta s poruchami duševného zdravia, ako je demencia, porucha učenia alebo autizmus, ak by neprítomnosť spôsobila stavy úzkosti osoby," vysvetlila Fedáková.

Rovnako jedna osoba môže navštíviť pacienta s psychickými ochoreniami podľa indikácie lekára v prípade, ak jej neprítomnosť môže nepriaznivo vplývať na výsledky liečebného procesu. Povolená je návšteva pacienta v umelom spánku na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) v prípade, ak z liečebného hľadiska je táto návšteva indikovaná.

Ďalej je povolený sprievod detského pacienta, návšteva dieťaťa v paliatívnej starostlivosti príbuznými dieťaťa vrátane iných detí žijúcich s rodičmi v spoločnej domácnosti.

Výnimky zo zákazu návštev alebo sprevádzajúce osoby sú povinné vstupovať do nemocnice cez označený vstup a sú triedení vo filtri.

"Podmienkou realizácie návštevy, sprievodu, je vopred dohodnuté povolenie na návštevu od zodpovednej osoby oddelenia s dohodnutím stanoveného času a protiepidemických opatrení. V prípade zistenia telesnej teploty nad 37,0 stupňov Celzia alebo iných príznakov akútneho respiračného ochorenia, ako je napríklad kašeľ alebo dýchavičnosť musia bezodkladne opustiť zariadenie, a ak je to potrebné, vyhľadať zdravotnú starostlivosť," dodala Fedáková.