Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Prešovský kraj

VIDEO: V sninskej minizoo nájdete zubra, nandu i oslíka

Na snímke zubor hrivnatý v Minizoo v Snine 5. februára 2017. Foto: TASR/Michaela Zdražilová

Medzi hlavné činnosti, za účelom ktorých centrum vzniklo, patrí jazdenie na koni, ale aj hipoterapia, animoterapia a sčasti aj kanisterapia

Snina 5. februára (TASR) – Medzi priority občianskeho združenia Animoterapeticko-jazdecké centrum Snina, ktorého súčasťou je aj mini zoo, patrí vytváranie kontaktu medzi človekom a zvieraťom. Jeho cieľom je prezentovať verejnosti tie druhy, ktoré sa v tunajších podmienkach bežne vyskytujú, ale aj nevyskytujú. Centrum tiež pomáha pri záchrane voľne žijúcej zveri. Pre TASR to uviedol predseda združenia a veterinárny lekár Vladislav Juško.

Okrem koní tu návštevník nájde domáce zvieratá, ako sú kravy, ovce, kozy, prasatá a rôzne druhy hydiny. Pozorovať môžu tiež oslíka, pštrosa, pávy a bažanty. Medzi netradičné druhy podľa veterinára možno zaradiť quessantské miniovečky, anglonubijské kozy, burgundské králiky či nandu pampového, ale aj čílske veveričky. „Čo sa týka takých zvierat, ktoré sú trošku iné, tak máme tam danielov a máme tam aj chráneného živočícha, ktorý je u nás z dôvodu toho, že má poranenú končatinu, tak máme tam zubra, ktorý je v našej starostlivosti,” priblížil. V prípade, že chce návštevník stráviť medzi zvieratami nejaký ten čas, k dispozícii je aj ubytovanie.



Podľa Juškových slov kontakt so zvieratami, najmä u detí v súčasnej dobe absentuje. V rámci toho pristúpili aj k organizovaniu letných táborov. „Cieľom je naučiť deti základy jazdenia na koni, starať sa o zvieratá, pozorovať ich, čo jedia, ako sa správajú, ako žijú, aké majú návyky,“ priblížil. Deťom chcú takýmto spôsobom ukázať, že zvieratá sú dôležité, rovnako ako ich ochrana. Tá prebieha v centre najmä počas zimných mesiacov, kedy sa tu starajú hlavne o vysilené srny, ale aj sovy a iné druhy voľne žijúcich zvierat.

Medzi hlavné činnosti, za účelom ktorých centrum vzniklo, patrí jazdenie na koni, ale aj hipoterapia, animoterapia a sčasti aj kanisterapia. Prichádzajú sem napr. deti s autizmom, po mozgovej obrne, s poruchami pohybového aparátu alebo správania či deti s Downovým syndrómom. „Je tam veľký pozitívny vplyv toho kontaktu so zvieraťom,“ spomenul predseda združenia v tejto súvislosti.



Keďže v centre chovajú aj hospodárske zvieratá, ďalšou z činností, ktoré vykonávajú, je výroba bioproduktov, ako sú okrem iného korbáčiky, syry či oštiepky. „Máme k dispozícii aj udiareň, kde tieto výrobky dokončujeme a zároveň máme aj pekáreň, v ktorej vieme piecť domáci chlieb,“ priblížil Juško s tým, že počas sezóny tak môžu návštevníkom ukázať postup pri výrobe tradičných domácich produktov, ktorá je s chovom hospodárskych zvierat spojená.

Prevádzku celého areálu zabezpečuje približne šesť ľudí a tréner. „Máme aj dobrovoľníkov. Ak by niekto chcel a nemá problém prísť pomôcť a takýmto spôsobom aktívne využiť svoj voľný čas, je u nás vítaný,“ podotkol.