Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

Snina už môže disponovať prostriedkami na svojich účtoch

Na snímke exteriér zrekonštruovaného mestského kaštieľa v Snine. Foto: TASR/Roman Hanc

Mesto Snina získalo v uplynulých dňoch prístup k svojim účtom, ktoré jej v polovici novembra 2014 zablokoval exekútor. TASR to potvrdila hovorkyňa radnice Eva Mihaliková.

Snina 2. januára (TASR) - Mesto Snina získalo v uplynulých dňoch prístup k svojim účtom, ktoré jej v polovici novembra 2014 zablokoval exekútor. TASR to potvrdila hovorkyňa radnice Eva Mihaliková.

Exekučné konanie, ktorému čelila Snina, bolo vyústením súdneho sporu, ktorý prehrala na Krajskom súde v Prešove. Ťahal sa od roku 2005 a súvisel s prácami na sninskej skládke tuhého komunálneho odpadu (TKO), ktoré si nárokoval preplatiť ich dodávateľ - Jozef Jančok SAVARNA.

Pohľadávka v rámci uvedenej exekúcie predstavovala sumu presahujúcu 323.700 eur. Viazali sa k nej aj úroky z omeškania, ktoré k 30. novembru minulého roka dosiahli 642.355,42 eura.

Mestské zastupiteľstvo v Snine schválilo v decembri 2014 podmienky dohody s protistranou, ktoré hovorili o úhrade istiny vo výške 323.734,10 eura, trov právneho zastúpenia v exekučnom konaní a trov exekúcie, čo spolu s poplatkom poverenia predstavovalo celkovú sumu takmer 365.000 eur.

Samospráva sa zároveň v rámci dohody s protistranou zaviazala po odblokovaní účtov za účelom uspokojenia pohľadávky, a to najmä zmienených úrokov z omeškania, poukazovať na účet exekútora počas 22 mesiacov, počnúc januárom 2015, mesačnú splátku vo výške 30.000 eur.

Snina si pre potrebu úhrady istiny zobrala v závere minulého roka úver vo výške 323.734 eur, ktorý bude splácať sedem rokov v mesačných splátkach po 3825 eur. K odblokovaniu účtov mesta došlo v uplynulých dňoch práve po úhrade istiny.