Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

V Snine dnes prvýkrát zasadali novozvolení poslanci

Erb mesta Snina Foto: Heraldický register

Súčasťou programu zastupiteľstva bolo zloženie sľubu poslancov, ale aj staronového primátora mesta Štefana Milovčíka.

Snina 1. decembra (TASR) - V Snine sa dnes zišli na ustanovujúcom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) tamojší novozvolení poslanci. Záujmy Sninčanov bude presadzovať v nasledujúcom funkčnom období, rovnako ako aj doteraz, 18 zástupcov mesta.

Súčasťou programu zastupiteľstva, ktoré sa uskutočnilo dnes popoludní v priestoroch sninského kaštieľa, bolo zloženie zákonom predpísaného sľubu poslancov, ale aj staronového primátora mesta Štefana Milovčíka (nezávislý).

Poslanecký zbor následne odobril uznesenie o výsledku novembrových komunálnych volieb a poveril poslanca Jána Čopa (KDH) zvolávať a viesť budúce MsZ v prípadoch, ktoré sú špecifikované v zákone o obecnom zriadení. Posledným bodom dnešného ustanovujúceho zastupiteľstva bolo schválenie sobášiacich z radov novozvolených poslancov.

V predošlom MsZ pôsobili piati poslanci za KDH, štyria za stranu Smer-SD, dvaja za SDKÚ-DS a siedmi nezávislí poslanci. Najpočetnejšiu politickú skupinu novozvoleného zastupiteľstva tvoria poslanci za KDH (7). Smer-SD má v MsZ dvoch, SNS troch a strana Sieť jedného poslanca. Snina bude mať opäť aj nezávislých mestských poslancov - tentoraz piatich.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa sninskej radnice Eva Mihaliková, najmladším predstaviteľom nového MsZ je 29-ročný Jaroslav Koco (nezávislý) a najstarším Miroslav Suchý (67), ktorý uspel vo voľbách s podporou strany Smer-SD. Nováčikmi zastupiteľstva sú Marián Regec (SNS), Mária Todáková (KDH), Martin Šebák (nezávislý), Marek Gerboc (KDH) a Peter Vološin (KDH).

V 18-člennom MsZ budú pôsobiť iba tri ženy, a to už zmienená Todáková a poslankyne Daniela Galandová (nezávislá) a Ľubov Reháková (Smer-SD). V predošlom funkčnom období presadzovalo záujmy obyvateľov Sniny z pozície poslanca MsZ päť zástupkýň nežného pohlavia.

Novým zástupcom primátora Milovčíka bude poslanec zastupiteľstva Jozef Homza (KDH).