Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

V Rakovci otvorili zrekonštruované priestory Domova sociálnych služieb

V Rakovci nad Ondavou v okrese Michalovce 7. júla 2015 otvorili zrekonštruované priestory Domova sociálnych služieb (DSS) ONDAVA. Foto: TASR/Roman Hanc

Klienti DSS bývajú v dvoj, troj a štvorlôžkových izbách. Stará sa o nich celkovo 76 zamestnancov.

Rakovec nad Ondavou 7. júla (TASR) - V Rakovci nad Ondavou v okrese Michalovce dnes otvorili zrekonštruované priestory Domova sociálnych služieb (DSS) ONDAVA. Vyžiadali si investíciu vo výške 2,43 milióna eur. Projekt podporila finančne Európska únia.

Sociálne zariadenie sídli v priestoroch bývalého kaštieľa, ktorý získal vďaka rekonštrukcii nový šat. V rámci nej dobudovali podkrovie, zateplili izby i vonkajší plášť objektu. Pribudol tu výťah a spojovacia chodba medzi kaštieľom a ubytovacou časťou.

Zverenci zariadenia majú k dispozícii i novú kaplnku. Na pracovnú ergoterapiu im zasa poslúžia moderné priestory s tkáčskou dielňou. K nižším prevádzkovým nákladom by mali prispieť spolu so zateplením budovy nové okná a slnečné kolektory.

Pri rekonštrukcii doplnili domov zároveň o internetovú miestnosť s počítačmi a ďalšími IT zariadeniami. Klienti DSS tak môžu po novom komunikovať s blízkymi aj prostredníctvom počítača. "Nové pracovné a voľnočasové priestory spolu s priestorom na podporované bývanie výrazne skvalitnia služby, ktoré ONDAVA poskytuje," priblížil riaditeľ DSS Gabriel Badida.

Ako ďalej uviedol, k úspešnej realizácii projektu výrazne prispel zriaďovateľ zariadenia, ktorým je Košický samosprávny kraj. Dofinancoval totiž neočakávané náklady. Súviseli napríklad s opravu strechy DSS, jeho chodníkov, ciest a prístupových komunikácií.

ONDAVA je zariadenie sociálnych služieb s celoročným a týždenným pobytom. Poskytuje starostlivosť dospelým osobám s mentálnym a telesným postihnutím, duševnými poruchami a poruchami správania, ako i zmyslovým postihnutím a kombináciou viacerých postihnutí.

Poskytuje ďalej nevyhnutnú komplexnú pomoc pre odkázaných občanov, okrem nej výchovnú a pracovnú terapiu, ako i rehabilitačnú starostlivosť. Vytvára zároveň podmienky pre rekreáciu či záujmovú a kultúrnu činnosť svojich obyvateľov.

V Rakovci sa v súčasnosti starajú o 130 osôb, z toho 110 žien a 20 mužov. Zariadenie má dva pavilóny, jedáleň a rehabilitačné priestory. Na výchovnú a pracovnú činnosť slúžia samostatné miestnosti, na oddych a zábavu spoločenské priestory i lesopark s rozlohou 4,5 hektára.