Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Solárne panely na kamere pri kamzíkoch zakryla snehová perina

Najnižší stav kamzíkov bol koncom 90. rokov minulého storočia, keď ich bolo vo Vysokých, Belianskych a Západných Tatrách sotva 200. Foto: TASR/Milan Kapusta

Prenosy dočasne ukončili.

Vysoké Tatry 28. novembra (TASR) – Solárne panely na kamere pri kamzíkoch v Tatrách zakryla snehová perina, prenosovú techniku ochranári nezazimujú.

„Kamera, ktorá snímala on-line prenosy našich vzácnych kamzíkov a svišťov, umiestnená v nadmorskej výške 1900 metrov, je veľmi citlivá na rýchlo sa meniace prírodné podmienky spojené s nástupom tatranskej zimy. Prenosy sme dočasne ukončili aj z dôvodu snehu pribúdajúceho na solárnych paneloch, ktoré na tomto exponovanom mieste predstavujú hlavný zdroj energie,“ zdôvodnil riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko.

Aj v zime však Správa TANAP spoločne s firmou PROFI–NET, s. r. o., pripravuje pre návštevníkov internetových stránok www.kukaj.sk a www.spravatanap.sk prekvapenia. Na tie si však bude treba počkať, pretože technológia prenosov je v zimnom období náročnejšia.

„Slniečka je minimum, sneží alebo fúka studený vietor. S nástupom zimy prichádzajú aj mrazivé noci, ktoré dávajú celej technológii poriadne zabrať. Už teraz sa tešíme na skoré stretnutia pri živých prenosoch zimnej prírody Tatier,“ uzavrel Majko.