Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Dobrovoľníci vysadili v lesoch Spišskej Belej tisícky stromčekov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

V druhovom zložení výsadby bola jedľa, smrek a brest.

Spišská Belá 23. mája (TASR) - Pre obnovu lesa zorganizovali Lesy mesta Spišská Belá nedávno dobrovoľnícku akciu pod názvom Zasaď si svoj strom. Do deviateho ročníka sa aktívne zapojilo 100 účastníkov, ktorí v lokalite Čierna dolina vysadili celkovo 3200 stromčekov. Informovala o tom Paula Grivalská z tamojšieho mestského úradu.

V druhovom zložení výsadby bola jedľa, smrek a brest. Okrem miestnych obyvateľov sadili stromčeky aj dobrovoľníci z Tatranskej Kotliny, Kežmarku či žiaci základnej školy M. R. Štefánika v Spišskej Belej a zo Spojenej základnej školy v neďalekom Lendaku. "Počas uplynulých ročníkov podujatia Zasaď si svoj strom bolo spolu v mestských lesoch vysadených už viac ako 15.500 stromčekov," upozornila Grivalská.

Pracovníci mestských lesov tento rok vysadili už viac ako 290.000 stromčekov. Išlo najmä buk, jedľu, smrek, ale aj smrekovec, jelšu či brest, nechýbala ani borovica, lipa, javor a breza. Okrem nových kalamitných plôch sa zalesnili aj staršie plochy, kde vysadené stromčeky z rôznych príčin odumreli. "Sadenice sa vysádzali tiež na plochách tzv. podsadby a zalesnili sa aj nevyužité pasienky," uzavrela Grivalská.